Un an de la intrarea in vigoare a sedintei de informare privind medierea

 

In 15 februarie 2013 intra in vigoarea obligativitatea sedintei de informare privind medierea. Obligativitate fara o sanctiune, deci mai mult o recomandare “fortata” pentru partile din conflicte. Valurile facute de aceasta noua procedura ridicasera de pe scaune multi practicieni ai dreptului. Multi nu intelegeau aceasta procedura, multi nu intelegeau scopul ei, multi nu ii vedeau eficacitatea. Multi desi observau potentialitatea unei astfel de proceduri au fost si sunt impotriva ei.

Mediere 32Sanctiunea neparcurgerii sedintei de informare a venit la 1.08.2013 – inadmisbilitatea cererii de chemare in judecata daca partile din conflict nu au incercat medierea situatiei, sanctiune destul de drastica din punct de vedere juridic.

Surpriza surprizelor a venit prin Legea 214/2013, care schimba fundamental conceptul de sedinta de informare la mediator cu un nou concept ce consta in obligarea practicienilor in drept sa isi informeze partile pe care le asista/reprezinta de existenta medierii si avantajele acestei folosirii proceduri. De ce ii spun surpriza? Pentru ca in aceeasi Lege a Medierii, in acelasi articol 2, se stipulasera 2 tipuri de “informare” complet diferite, in sarcina unor profesionisti de toate felurile, mediatori, notar, avocati, consilieri juridici, procurori, judecatori.

Curios lucru ca sedinta de infomare privind medierea – care are o procedura distincta clar prevazuta in Legea medierii la art 2 coroborat cu art 43, proprie activitatii mediatorului, a ramas atat la dispozitia mediatorilor cat si la dispozitia practicienilor in drept, care desi nu au o procedura, sunt obligati sa o faca. Cum o fac, nu stim. Stim doar ca unii declara in cererea de chemare in judecata ca au facut „informarea” si astfel totul e ok. Unii pentru a fi „acoperiti” mai bine, apeleaza la un mediator-comerciant, comertul cu certificate de informare ori procese verbale devenind un trade juridic la mare cautare in ultimul timp. Cei mai seriosi apeleaza la un mediator si nu amesteca felurile intre ele, pentru o mai buna „digerare”.

In mediul online se face deja o statistica a efectelor acestei obligativitati. Din punctul nostru de vedere nu putem vorbi de efectele acestei obligativitati. Asta deoarece sedinta de informare privind medierea in acest moment este gresit inteleasa si  reglementata. Mai mult decat atat este gresit inteleasa si reglementata, in mod voit si deliberat.

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie