Romania va fi pregatita in vara acestui an sa intre in anticamera zonei euro

 

Pentru ca nivelul PIB/locuitor sa ajunga la circa 60% din media UE ar fi necesari 10 ani cu un diferential de crestere economica de 2 puncte procentuale (pp) pe an în favoarea României, sapte ani cu un diferential de 3 pp pe an sau cinci ani cu un diferential de 4 pp pe an fata de media UE, spune guvernatorul BNR.

euroRomânia va fi pregatita teoretic în vara acestui an sa intre în anticamera zonei euro (ERM II) din punctul de vedere al criteriilor de la Maastricht, dar acestea nu mai sunt suficiente, fiind necesara si recuperarea decalajelor legate de nivelul de trai.

Bucurestiul si zona Ilfov ar putea intra imediat în zona euro din punctul de vedere al dezvoltarii, dar trebuie sa intre „toata România“, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Cele mai importante probleme în calea adoptarii euro sunt legate de criteriile de convergenta reala, cum ar fi PIB-ul redus pe cap de locuitor.

„Îndeplinirea criteriilor de convergenta nominala apare drept o conditie necesara, dar nu si suficienta. Importanta atingerii unui grad relativ ridicat de convergenta a venitului/locuitor anterior trecerii la euro a devenit evidenta. Existenta unor decalaje de proportii submineaza eficienta politicii monetare unice în gestionarea ciclurilor economice“, a mentionat el.

PIB-ul pe cap de locuitor al României reprezenta circa 49% din nivelul mediu al UE în 2012, fata de 68% în Estonia în anul adoptarii euro (2011) si 62% în 2012 în cazul Letoniei, care a adoptat euro în 2014. În aceste conditii, pentru ca nivelul PIB/locuitor sa ajunga la circa 60% din media UE ar fi necesari 10 ani cu un diferential de crestere economica de 2 puncte procentuale pe an în favoarea României, sapte ani cu un diferential de 3 puncte procentuale pe an sau cinci ani cu un diferential de 4 puncte procentuale pe an fata de media UE, a explicat Isarescu.

Aderarea la zona euro este o decizie politica importanta, iar guvernatorul BNR a apreciat consensul politic în privinta unui orizont de aderare, atât presedintele Traian Basescu, cât si premierul Victor Ponta indicând anul 2018.

„Suntem pregatiti sa intram acolo (în zona euro – n. red)? Vom putea sa acceleram cresterea economica sau intram într-un corset. Oare ne va da posibilitatea sa ne miscam? Ne împrumutam mai ieftin sau nu cumva ne împrumutam mai scump, cum s-a întâmplat în Spania sau Italia? Experienta ultimilor ani a determinat mutarea accentului în ceea ce priveste abordarea intrarii în zona euro dinspre îndeplinirea criteriilor nominale spre acele elemente ce conditioneaza succesul economic în interiorul acesteia.“

Economia a crescut anul trecut cu 3,5%, depasind cele mai optimiste estimari. A fost cea mai buna evolutie a economiei din ultimii cinci ani, iar la nivelul blocului comunitar România a fost lider anul trecut, cu cel mai puternic ritm de crestere economica. Pe ansamblul anului 2013, economia zonei euro s-a contractat cu 0,4%, în timp ce PIB-ul UE a urcat cu 0,1%.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie