Conferinta Codul Insolventei. Avocatul Gheorghe Piperea despre falimentele ascunse si falimentele interzise

 

In cadrul conferintei „Codul Insolventei, organizata in 20 februarie 2014 la Bucuresti avocatul Gheorghe Piperea si-a exprimat pozitia critica cu privire la definitia insolventei din Legea 85/2006, definitie aproape identica cu cea din Codul Insolventei.

codul insolventei gheorghe piperea„Se definesc doua notiuni care in mod normal ar trebui sa faciliteze sarcina probei creditorului, respectiv sarcina probei debitorului atunci cand cer insolventa, dar care lasa pe drum cea mai importanta parte a insolventei si anume insolventa INSTALATA. Este crucial pentru toti participantii la procedura, mai ales pentru debitor intrucat lui i se stabileste de catre legea insolventei si Codul Insolventei de a declara insolventa la tribunal in maxim 30 de zile de la data instalarii starii de insolventa.” a spus avocatul.

Ca si noutate, Gheorghe Piperea a semnalat faptul ca infractiunea de bancruta simpla, care pana in 1 februarie 2014 era reglementata in Legea Insolventei, in prezent se regaseste in Noul Codul Penal.

Infractiunea de bancruta simpla consta in omiterea declararii insolventei ca debitor cu cel putin 6 luni de zile, dincolo de primele 30 de zile. Se pune intrebarea cum se calculeaza perioada de 30 de zile?

„In privinta creditorilor nu se poate decat prezuma din diverse elemente ca un debitor este in insolventa, iar din perspectiva debitorului, doar el stie cand are posibilitatea sau interesul deschiderii procedurii, indiferent ca este instalata sau eminenta.” a spus Gheorghe Piperea.

In Codul Penal infractiunea de bancruta simpla se pedepseste in prezent la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Si din nou se pune o intrebare: Cine este persoana vatamata in materie de bancruta simpla, respectiv bancruta frauduloasa? Raspunsul ar fi colectivitatea creditorilor, care este si nu este organizata.

Gheorghe Piperea sustine ca insolventa instalata trebuie sa fie definita in Codul Insolventei, intrucat lipsa de reglementare provoaca foarte multe dificultati in practica. Trebuie sa se stie cine a declansat insolventa si in ce perioada s-a instalat.

Falimentul ascuns

Importanta practica si mai mare a notiunii de insolventa instalata este data faptul ca exista INSOLVENTE ASCUNSE, spune avocatul Gheorghe Piperea, insolvente care apar de pe o zi pe alta si care iau prin surprindere pe toata lumea.

In contextul falimentului ascuns, Gheorghe Piperea a criticat afirmatia facuta directorul Directiei de Supraveghere in cadrul BNR, Nicolae Cinteza, care a declarat ca o initiativa legislativa care ar presupune rambursarea creditelor in valuta la cursul din data aprobarii imprumutului ar duce in faliment o serie de banci.

„Ce încearca sa ne spuna seful supravegherii de la BNR – ca sistemul bancar este atat de fragil incat ne putem astepta la falimente doar daca vor fi restructurate cele in jur de 150.000-200.000 de credite in franci elvetieni la cursul din momentul acordarii lor? Nu cumva a apasat butonul de panica? Genul de faliment care pandeste dupa usa, este un FALIMENT ASCUNS. Si din nou apare intrebarea: Cum ne dam seama cand s-a instalat aceasta stare de insolventa, care in domeniul bancilor este faliment? se intreaba Gheorghe Piperea.

Salvarea cu orice pret

„Exista o tendinta de a incerca fie de catre autoritati, fie de catre institutii financiare internationale, de catre creditori financiari institutionalizati de a salva cu orice pret ceea ce probabil ca nu este de salvat. In incercarea asta de a tine in viata niste „zombie” cu orice pret, cel mai grav este ca nu stii cand se va intampla si nu stii cum sa rezolvi consecintele ulterioare incalculabile ale acestei insolvente surprize. Creditorul cel mai important va fi cel mai pagubit.” a spus Piperea

Raspunderea insolventei

„Raspunderea pentru ascunderea cu orice pret a insolventei poate sa se impuna nu numai administratorilor, poate sa se impuna foarte bine bancilor care au sustinut cu credite astfel de societati, dand impresia inclusiv celor care joaca la bursa, inclusiv celor care investesc la bursa, ca este vorba de un produs blue sheep. Raspunderea apartine si statului, care a sustinut in decursul timpului cu subventii cu ajutoare si asa mai departe, stat care in momentul de fata nu mai poate imprumuta astfel de companii.” a mai afirmat avocatul

Insolventa persoanelor fizice

Mai mult de 850.000 de persoane fizice sunt în stare de faliment, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care a precizat ca împrumuturile neperformante ale acestora se reflecta în pierderile bancilor, tot mai mari de la an la an, institutiile bancare provizionându-si creditele neperformante.

„Nu inteleg de ce FMI se opune in Romania unor astfel de reglementari, in timp ce in state ca Ungaria, Lituania sau Polonia emit reglementarile respective. Nu inteleg cum Comisia Europeana se opune acestei reglementari, cand in toata Europa exista Regulamentul 1346/2000, care la preambulul 9 spune ca toate statele membre ar trebui sa aiba insolvente atat pentru companii cat si pentru simplii particulari.” a conchis avocatul Gheorghe Piperea.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie