Actionarii SIF Banat-Crisana ar putea sa nu-si primeasca nici anul acesta dividentele

 

Consiliul de Administratie (CA) al Societatii de Investitii Financiare Banat-Crisana (SIF1) propune actionarilor ca profitul net de anul trecut, de 80,1 milioane lei (18,1 milioane euro), sa ramâna la dispozitia companiei, ceea ce ar face ca 2014 sa devina al doilea an consecutiv în care nu sunt distribuite dividende, conform unui comunicat trimis ieri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

SIF Banat Crisana„Consiliul de administratie al SIF Banat-Crisana supune adunarii generale ordinare a actionarilor convocata pentru data de 14/15 aprilie 2014 urmatoarea propunere, pe baza situatiilor financiare individual întocmite pentru exercitiul financiar 2013: repartizarea profitului net aferent exercitiului financiar 2013, în suma de 80,1 milioane lei, la Alte rezerve, pentru surse proprii de finantare utilizabile în viitor conform hotarârii adunarii generale ordinare a actionarilor”, se arata în comunicat.

Anul trecut, SIF1 a înregistrat cel mai mic profit dintre SIF-uri (80,2 milioane lei), cu circa 20% sub cel din 2012 (100,5 milioane lei). Tot în 2013, pentru prima data în istoria sa, SIF1 nu a distribuit dividende, hotarâre care a nemultumit unii actionari.

În prezent, actiunile SIF Banat-Crisana se tranzactioneaza la cea mai mare diferenta în comparatie cu activul net pe actiune (54%), în timp ce cotatiile titlurilor celorlalte patru SIF-uri sunt, fata de activul net pe actiune, la distante ce variaza între 28,35% si 42,57%.

Odata cu ridicarea interdictiei ca SIF-urile sa se cumpere între ele, brokerii au luat cu asalt cele cinci societati, oferindu-se sa le \”adune\” pachete, potrivit unor surse din piata.

Tranzactiile \”deal\” cu 4,13% din SIF2 Moldova si 4,99% din SIF4 Muntenia, realizate joi, par sa se încadreze în acest scenariu.

Cei care au privit \”filmul\” spun ca, cel mai probabil, \”regizorul\” ar putea fi Dragos Bîlteanu, presedintele SIF1 Banat-Crisana.

De altfel, ziarul BURSA a relatat, joi, ca SIF1 are în analiza achizitia de actiuni ale altor SIF-uri, \”ca o modalitate de diversificare prudenta a portofoliului, pe considerente legate de randamente si lichiditate în piata\”, potrivit unui raspuns transmis de reprezentantii companiei.

Bursa de Valori Bucuresti nu a afisat, joi, niciun raport privind cumparatorii sau vânzatorii actiunilor respective si, daca nu a fost vorba de persoane initiate, schimburile nu trebuie anuntate de investitori.

Pachetul din SIF4 Muntenia a fost transferat prin trei \”deal\”-uri în suma de 38,7 milioane lei (8,5 milioane euro), la câteva minute dupa realizarea a patru tranzactii negociate cu 4,31% din titlurile SIF Moldova (SIF2) pentru 32,5 milioane lei (7,2 milioane euro).

Unul dintre actionarii SIF4 care are o detinere de 4,99% este omul de afaceri Gheorghe Iaciu. Acesta a negat ca si-ar fi vândut detinerea.

La începutul lunii februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dat liber SIF-urilor sa cumpere actiuni la alte SIF-uri.

Potrivit declaratiilor lui Mircea Ursache, vicepresedinte al ASF, dintr-un studiu de impact realizat de Autoritate a rezultat ca eliminarea restrictiei ca un SIF sa detina actiuni la alte SIF-uri ar duce la o crestere a lichiditatii Bursei, pentru o perioada acceptabila de timp, iar investitorii ar câstiga prin aprecierea valorii actiunilor. V.B.bursa.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie