Un tanar economist roman a descoperit o noua interpretare matematica a evolutiei burselor

 

Comportamentul pietelor bursiere poate fi codificat într-o forma geometrica, o singura forma hipergeometrica, dupa cum i-ar spune economistul român Ovidiu Racorean, autorul unui articol în care face o noua interpretare matematica a evolutiei burselor.

bursa urcare actiuniEconomistul Ovidiu Racorean lucreaza pentru un fond de investitii de risc (hedg fund), nu este deloc strain de matematicile superioare si, în munca sa, nu a rezistat nici el, cum nici altii înaintea lui, ispitei de a gasi modelul matematic în care pot fi circumscrise toate misterele Bursei.

„Pare extrem de improbabil ca toate informatiile relevante despre piata de capital sa fie pe deplin codificate într-o forma geometrica”, ne provoaca Ovidiu Racorean în articolul publicat într-o baza de date a Bibliotecii Cornell University .

Totusi, aranjate într-o matrice în ordine crescatoare, de la stânga la dreapta, preturile actiunilor din cosul unui indice traseaza traiectorii care se întretaie la un moment dat, Rezulta o diagrama „care nu este nimic altceva decât  o diagrama de permutari”, spune economistul matematician.

„De aici încolo, conceptelor financiare si de analita combinatorie nu le mai ramâne decât  sa construiasca o punte între  piata de actiuni si  un frumos obiect geometric, denumit „politop”, scrie Ovidiu Racorean în articolul sau.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie