Noile taxe a determinat proprietarii sa inlocuiasca contractul de inchiriere cu contractul de comodat

 

Statul a decis plata Contributiei pentru Asigurarile de Sanatate (CAS) celor care realizeaza venituri din chirii. Legislatia actuala obliga proprietarii imobilelor scoase la închiriat sa plateasca 5% din ce încaseaza. Sau cel putin 5% din valoarea chiriei lunare stipulate în contractul de închiriere înregistrat la administratia financiara.

casa vs chiriePiata închirierilor a primit mai multe lovituri în ultimii 5 ani. În primul rând, criza financiara s-a tradus printr-o scadere abrupta a preturilor chiriilor în toata tara. Orasele centre universitare si în special Capitala au fost afectate de scaderea numarului de studenti în anii cu rata mica de promovabilitate la BAC, în urma scandalurilor cu camerele de supraveghere. A urmat obligativitatea prezentarii certificatelor energetice la încheierea tranzactiilor de vânzare si de închiriere care presupun costuri suplimentare pentru proprietari. Introducerea CAS în cazul persoanelor care realizeaza venituri din închirieri a fost ultima lovitura data pietei de închirieri imobiliare, care oricum avea o componenta subterana consistenta.

Aceasta ultima impunere a schimbat si modul în care functioneaza piata închirierilor, iar temerea principala este cresterea fenomenului închirierilor la negru. Potrivit presedintelui Asociatiei Brokerilor Imobiliari (ABI), Dragos Vîlceanu, proprietarii au gasit deja o solutie care sa nu-i tina în ilegalitate. „Obligatia de a plati CAS din veniturile realizate din închirierea apartamentelor nu i-a speriat pe proprietari. Acestia au gasit solutia contractului de comodat. Este mult mai atractiv pentru proprietari decât contractul de închiriere. Prin contractul de comodat îti încredintezi un bun pe care poti sa-l ceri oricând înapoi. Nu este nevoie de nicio întelegere financiara, iar proprietarul poate sa-i evacueze oricând pe chiriasi”, a declarat, pentru Curierul National, Dragos Vîlceanu, presedintele ABI.

Acesta ne-a mai spus ca în cazul contractelor de comodat proprietarii mai sunt scutiti si de alte batai de cap pe care le au în cazul contractelor de închiriere. „Când încheie un contract de comodat, proprietarul nu mai este obligat sa mai prezinte certificatul energetic. Asa mai scutesc înca o cheltuiala”, ne-a explicat Vîlceanu.

Toate riscurile sunt la chirias – proprietarul nu are nicio obligatie

Mai mult, contractul de comodat nu prezinta niciun risc pentru proprietar, iar toate riscurile sunt doar pentru chiriasi. „Proprietarul nu este expus niciunui risc. Toate riscurile sunt la chirias. Gânditi-va ca în cazul contractului de închiriere chiriasul nu are nicio grija, atâta timp cât îsi plateste chiria. Nu poate fi dat afara pe durata contractului, iar proprietarul nu poate schimba chiria. În cazul contractului de comodat, chiriasul nu mai are aceeasi siguranta. În aceste contracte de comodat exista o clauza de evacuare imediata, astfel chiriasul trebuie sa paraseasca apartamentul în trei zile de când este anuntat de proprietar. Totodata, nu exista nicio prevedere care sa-l împiedice pe proprietar sa schimbe pretul chiriei”, ne-a dezvaluit presedintele ABI.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie