Cu o platforma informatica de aproape 200 de milioane de euro, istoricul medical al populatiei Romaniei se scrie in continuare pe hartie

 

Scrisul medicilor este aproape fara exceptie, imposibil de descifrat de catre pacienti si chiar de catre farmacisti, uneori. Poate ca exista o legatura între caligrafia lor si teancul de hârtii pe care trebuie sa îl completeze pentru fiecare pacient, desi au la dispozitie o platforma informatica care a costat aproape 200 de milioane de euro.

Reteta electronica1Imediat dupa ce intri în cabinetul medicului, te asezi pe scaun, raspunzi la câteva întrebari, dupa care urmeaza o lunga tacere. Începe completarea documentelor: asistenta îi da medicului un teanc de hârtii îngalbenite, care contine tot istoricul tau medical, care nu mai exista în alta parte în formula completa. Eventual, daca ai schimbat medicul de familie, primul tau medic ar trebui sa aiba originalele. Si daca ai trecut prin procesul extrem de lung al schimbarii medicului de familie, ai avut ocazia sa îti si rasfoiesti fisa medicala, care este în proportie de 90% indescifrabila.  Nu ai cum sa nu te gândesti la cum anume vor fi transferate pe un suport digital aceste informatii vitale pentru Dosarul TAU Electronic de Sanatate, cu implementarea caruia s-au laudat toti ministrii de la Sanatate.

Sa revenim la consultatia noastra: singura parte informatizata este prescrierea retetei electronice, însa si aici e de scris. Pe fisa pacientului, medicul trebuie sa scrie diagnosticul si medicamentele prescrise, desi introduce aceleasi date în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care a costat în jur de 124 de milioane de euro. Odata ajuns la farmacie cu reteta electronica, în format A4, dublu fata de cum era înainte (deci foarte usor de deteriorat), ai de asteptat, pentru ca „sistemul merge greu”. Mai mult, în unele cazuri acesta da rateuri care se concretizeaza cu un drum în plus la medic,dupa o …stampila.

Reprezentantii medicilor de familie sustin ca fara reducerea birocratiei nu vor putea prelua în plus nicio activitate medicala prevazuta în pachetul de servicii medicale de baza. „Nu vom putea prelua nicio activitate medicala din pachet din lipsa de timp, desi ne dorim acest lucru. Desi ne-am supus legii si folosim semnatura electronica extinsa pentru raportari la CNAS, lucram online cu SIUI si emitem reteta electronica, ni se cere în continuare sa si tiparim rapoartele trimise electronic securizat (minimum 30 pagini) si retetele în conditiile în care contractul-cadru prevede expres exclusivitatea raportarii electronice”, a declarat presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu.

Potrivit acesteia, din timpul de 15 minute alocat unei consultatii peste 6 minute trebuie acordate completarii de documente.

Nici macar scopul suprem al SIUI, acela de a limita fraudele evaluate de CNAS la 300 de milioane de euro din bugetul total de circa cinci miliarde de euro, nu a fost atins. Numai în ultimul an, în jur de 100 de medici, asistente si farmacisti au fost acuzati de prescriere de retete false si fraudarea fondului de asigurari de sanatate. Mecanismul de furt este urmatorul: dispunând de CNP-urile pacientilor, doctorii prescriu retete pentru morti sau chiar si pentru oameni sanatosi, fara stirea lor. Farmacistul este complice, pentru ca introduce reteta în sistem si o trimite spre decontare, iar banii primiti de la Casa sunt împartiti frateste. De ce este acest lucru posibil? Pentru ca autoritatile de la Evidenta Populatiei nu trimit medicilor date la timp, astfel ca în SIUI unii apar, desi sunt decedati, iar nou-nascutii nu exista.

Se vede si se simte ca Platforma Integrata a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), care a costat pâna acum aproape 200 de milioane de euro (cu toate componentele sale: reteta, cardul, dosarul si SIUI) nu si-a dovedit înca eficienta. Si nu e doar o chestiune de rea intentie sau de prost management, ci si una de educatie. Doar o treime dintre lucratorii din sistemul medical românesc stiu sa foloseasca un calculator, arata o statistica a Centrului Român de Initiative (CRI), iar în cabinetele din mediul rural, nu exista nici macar calculatoare, ca sa nu mai vorbim de Internet. În aceste conditii, nu este de mirare ca informatizarea sanatatii bate pasul pe loc si ca istoricul medical al populatiei României se scrie în continuare pe hârtie. Nicoleta Banila, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie