Cererile prin care se solicita pe cale separata acordarea cheltuielilor de judecata sunt supuse taxei judiciare de timbru
Justitiabilii care castiga un proces au posibilitatea de a-si recupera cheltuielile de judecata, daca introduc in instanta o cerere in acest sens. Daca aceste cheltuieli sunt solicitate in cadrul litigiului care le-a generat, atunci cererea va fi scutita de taxa judiciara de timbru. In schimb, daca solicitantii nu cer recuperarea banilor in timpul procesului, ci pe cale separata, atunci cererea va fi taxata cu taxa de timbru, dupa cum a stabilit recent Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia instantei supreme vine dupa ce Procurorul general al Romaniei solicitase, printr-un recurs in interesul legii, pronuntarea unei hotarari prin care sa se asigure interpretarea unitara a prevederilor legale in materie, in conditiile in care instantele le aplicau diferit.
Cei care castiga un proces pot solicita partii care pierde sa plateasca cheltuielile de judecata, acest drept fiind reglementat de noul Cod de procedura civila: „Partea care pierde procesul va fi obligata, la cererea partii care a castigat, sa ii plateasca acesteia cheltuieli de judecat”.
In general, aceste cheltuieli se cer in cadrul procesului care le-a generat, motiv pentru care ele pot fi interpretate drept o cerere accesorie cererii principale. Prin urmare, daca sunt considerate un „accesoriu” al litigiului principal, ele sunt scutite de taxa judiciara de timbru.
Pe de alta parte, exista si situatii in care cheltuielile de judecata nu se cer in timpul procesului, ci pe cale separata, caz in care cererea de recuperare a banilor va fi considerata cerere principala si, prin urmare, instantele decid sa le taxeze cu taxa judiciara de timbru.
Sunt, insa, si instante care au considerat ca aceste cereri, desi introduse pe cale separata, sunt scutite de plata taxelor judiciare de timbru, considerandu-le in continuare accesoriu al cererilor principale.
Avand in vedere ca instantele au solutionat diferit problematica, Instanta Suprema a stabilit, printr-o decizie publicata recent in Monitorul Oficial, ca cererile prin care se solicita, pe cale separata, acordarea cheltuielilor de judecata sunt supuse taxei judiciare de timbru, care va fi calculata la valoarea pretentiilor deduse judecatii.
Este vorba despre Decizia ICCJ nr. 19/2013 care admite recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Romaniei, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 45 din 20 ianuarie 2014.
„Cererile prin care se solicita, pe cale separata, acordarea cheltuielilor de judecata sunt cereri principale supuse taxei judiciare de timbru, care se calculeaza la valoarea pretentiilor deduse judecatii, chiar daca cererile care au format obiectul litigiului din care aceste cheltuieli provin au fost scutite de la plata taxelor judiciare de timbru”, se arata in decizia ICCJ citata.
Aceasta hotarare a Instantei este obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila. De asemenea, decizia va fi aplicata de catre toate instantele, eliminandu-se, in acest fel, practica neunitara de la nivelul instantelor de judecata.
Practica neunitara: unele instante taxau cererile, in timp ce altele le scuteau de la plata
Problema ce formeaza obiectul recursului in interesul legii a fost solutionata diferit de catre instantele judecatoresti, constatandu-se existenta a doua orientari jurisprudentiale.
Astfel, in vreme ce unele instante au stabilit obligatia de plata a taxei judiciare de timbru, alte instante au apreciat ca cererile avand ca obiect acordarea, pe cale separata, a cheltuielilor de judecata sunt scutite de plata taxelor judiciare de timbru, in considerarea caracterului lor accesoriu fata de cererile principale a caror solutionare a ocazionat efectuarea cheltuielilor.
Mai precis, intr-o prima orientare jurisprudentiala, s-a considerat ca, atunci cand cheltuielile de judecata sunt solicitate pe cale accesorie, adica in procesul in care au fost efectuate, se va aplica regula cuprinsa de Ordinul MJ nr. 760/C/1999, care stabileste urmatoarele: „De asemenea, nu se timbreaza: cererile de indreptare a erorilor materiale, tranzactiile intervenite intre parti in cursul procesului civil, cererile accesorii privind cheltuielile de judecata, precum si cererile pentru exercitarea cailor de atac in astfel de situatii”.
„Principiul taxarii unor astfel de cereri este ca, daca cerere principala este scutita de taxe de timbru, cererea accesorie va fi scutita si ea, neexistand, deci, o taxa de timbru pe cheltuielile de judecata”, a mentionat, la solicitarea noastra, Andrei Grigoriu, avocat si membru al Baroului Bucuresti.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!