Judecatorul Cristi Danilet despre independenta, impartialitatea si integritatea justitiei

 

Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, a acordat un interviu publicatiei Informatia Zilei de Maramures referitor la atacurile la persoana si la consecintele asupra vietii personale ca urmare a deciziilor luate in numele dreptatii.

Cristi DaniletReferitor la formele de atac la persoana prin intermediul retelelor de socializare online: ”Odata cu raspandirea automatizarii, am inceput sa folosesc blogul si apoi contul de Facebook. Aici este un mediu extraordinar prin care raspandesc cu usurinaa aspecte din activitatea mea ca membru CSM sau pareri proprii despre evenimentele socio-juridice. Am multi prieteni – aproximativ 5000 de persoane si multe persoane care imi urmaresc postarile – cam 6000 de persoane. Multi au un interes real despre opiniile mele, altii imi cer parerea despre legi sau organizarea sistemului judiciar. Logic, unii sunt neobisnuiti ca un judecator sa fie prezent in spatiul public – desi lucrul acesta e prezent in Europa de 20 ani de zile, iar printre ei sunt unii nemultumiti – oameni frustrati, inculti sau manipulati de o anumita parte a media care cred ca daca au o tastatura in fata au si libertatea de a injura. Ei bine, acestia din urma trebuie sa stie ca acest lucru nu este permis: demnitatea e un drept foarte important”.

Referitor la aparitiile publice si la luarile de pozitie privind derapajele democratiei: ”Am fost educat de parintii mei in spiritul dreptatii. Am avut curajul opiniei de cand ma stiu – aici cred ca practicarea artelor martiale de la varsta de 14 ani au avut un cuvant greu de spus. Am citit mult in domeniul reformei justitiei si independentei acesteia – curiozitatea mea in domeniu a fost extraordinara si am tradus si scris mult pe acest domeniu. Am vazut ce s-a intamplat in alte tari. Am inceput sa analizez critic reglementarile din Romania si sa-mi expun public opiniile. Am fost deseori solicitat de parlamentari sau ministrul justitiei, cu care am si lucrat doi ani, pentru a redacta sau modifica proiecte de legi privind organizarea justitiei, statutul magistratilor, functionarea CSM. Am militat pentru apararea justitiei de intruziunile politice. In acest context am fost remarcat de organisme din cadrul ONU si Consiliului Europei si deseori sunt invitat in statele din Europa Centrala si de Est sa tin cursuri pentru magistrati in domeniul independentei si responsabilitatii lor; ultima invitatie pe care am primit-o este sa merg in Tunisia, intr-un program de democratizare a justitiei sustinut de americani. Am ajuns sa cred sincer in necesitatea justitiei ca singura cale autentica de a mentine democratia, de a limita abuzurile statului si de a pedepsi pe cei vinovati indiferent de calitatea sau functia acestora. Pentru mine cei trei „i” ai justitiei – independenta, impartialitatea si integritatea – au ajuns principii de viata. Iar pentru principii, eu nu fac nici un rabat, indiferent de consecinte”.

Referitor la suspendare din CSM si la consecintele asupra vietii personale: ”Cu privire la excluderea din CSM va spun ca eu nici o clipa nu am pierdut calitatea de membru CSM: s-a propus revocarea mea de unii colegi care nu au stiut ca am dreptul sa votez un procuror la conducerea CSM, lasandu-se influentati de televiziunile acaparate politic; iar majoritatea membrilor CSM au votat revocarea mea in starea de presiune astfel creata. Decizia de revocare am contestat-o in justitie si, potrivit reglementarilor in vigoare, s-a suspendat punerea ei in executare. Dupa 3 luni, am avut castig de cauza in justitie si s-a anulat decizia de revocare, recastigand astfel o pozitie de membru deplin al CSM. Cred ca toata lumea a inteles astfel ca nu poate fi luata o decizie cu privire la cariera unui magistrat, fie el si membru CSM, pe criterii arbitrare: numai daca as fi incalcat legea as fi putut fi revocat, ceea ce nu s-a intamplat. Tot „scandalul” acesta, pornit de fapt in vara lui 2012 cand am atras atentia politicienilor ca au comis incalcari inacceptabile privind respectarea independentei justitiei – iar sanctionarea lor de organizatiile europene si reprezentantii unor state cu democratie consolidata (S.U.A., UK, Germania, Franta) a aratat ca eu si un grup mic de magistrati curajosi care am adoptat pozitii ferme am avut dreptate – tot acest „scandal”, asadar, mi-a adus un fel de notorietate. Oamenii au vazut ca exista judecatori curajosi, dispusi sa dezvaluie abuzurile autoritatilor, care se lupta pentru independenta justitiei nu ca un privilegiu pentru magistrati, ci ca un drept pentru cetateni, cetateni care sa fie astfel convinsi ca exista organisme menite sa ii ocroteasca daca sunt corecti si sa ii sanctioneze pe cei incorecti. Cariera mea este croita pe merit: nu depind de popularitate – in trecutul meu am mii de procese solutionate, zeci de mii de persoane trecute prin sala, am pronuntat hotarari care au schimbat jurisprudenta, am instruit sute de tineri magistrati. In plus, eu nu cred in numar, ci in calitate. Daca am convins pe cineva – si miile de prieteni de pe Facebook demonstreaza ca da – atunci eu sunt multumit; daca ideile mele vor fi preluate si duse mai departe, de cetatenii cu care am pornit un dialog onest sau de tanara generatie de juristi, voi fi chiar fericit”.

juridice.ro

Citeste interviul pe ifz.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie