Investitori: Stabilitatea mediului economic din Romania este afectata de situatia politica
Situatia politica din România afecteaza stabilitatea mediului economic pentru care populatia României a platit prin taxe mai mari si salarii mai mici si face dificila atragerea de investitori straini, a declarat Steven van Groningen, secretarul general al Coalitiei pentru Dezvoltarea României.
„Este clar pentru toata lumea ca România a facut un efort foarte mare pentru a avea un mediu economic stabil, iar populatia a platit scump pentru asta, prin cresteri de taxe, scaderi de salarii. Prin mediul politic cream acum un mediu instabil si care are impact asupra predictibilitatii. Avem nevoie de investitii pe mediu lung, în infrastructura, în productie, iar acestea vin daca exista predictibilitate. Nu poti, ca investitor, sa faci o investitie din care sa scoti bani dupa sapte ani si sa se schimbe legislatia pe neasteptate. România are nevoie de strategii sectoriale, ca schimbarile legislative sa se faca în cadrul acestei strategii, cu analiza de impact si cu un timp rezonabil de implementare, 6-12 luni”, a declarat Steven van Groningen, secretarul general al Coalitiei pentru Dezvoltarea României, organizatie care reuneste patru din cele mai importante organizatii de investitori din România
Coalitia este formata din Camera de Comert Americana în România – AmCham, Consiliul Investitorilor Straini (CIS), Asociatia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) si Romanian Business Leaders(RBLD), reprezentând 50-60% din economia locala si îsi propune sa promoveze un dialog mai transparent si mai consistent între autoritati si mediul de afaceri.
Asigurarea unui mediu economic stabil si predictibil este una dintre principalele obiective ale noii structuri, precum si cresterea transparentei în procesul de decizie la nivelul autoritatilor.
„Sunt câteva motive pentru care asociatiile au hotarât ca e mai bine sa lucram împreuna, proces început în urma cu 18 luni. Am încercat sa promovam trei concepte majore: consultare reala, am încercat sa convingem autoritatile ca procesul de consultare este obligatoriu, alt concept este predictibilitatea, vrem sa convingem ca deciziile luate si implementate într-un timp scurt creeaza neliniste si preocupare, si de asemenea, transparenta. Nu putem sa luam decizii care privesc comunitati largi, asa cum e comunitatea de afaceri, fara transparenta. Aceste concepte vor îmbunatati procesul de adoptare a politicilor publice daca vor fi respectate”, a declarat Valeriu Nistor, presedintele Consiliului Investitorilor Straini si membru în consiliul director al Coalitiei.
El a aratat ca masura de a crea aceasta structura a investitorilor are ca obiectiv general cresterea competitivitatii României prin masuri adoptate de Guvern, dar cu consultarea mediului de afaceri.
„Propunem în discutiile cu autoritatile publice sa ne asumam o calatorie împreuna, astfel încât în trei ani sa ne îmbunatatim pozitia la nivel mondial cu 10 locuri. Noi doar propunem, însa politicile trebuie adoptate de Guvern”, a adaugat Nistor.
Coalitia pentru Dezvoltarea României s-a constituit în forma actuala în urma cu zece luni, reunind în prezent 20 asociatii de afaceri, 17 organizatii membre asociate si 2 observatori, cu scopul de a fi o voce comuna a comunitatii de afaceri în relatie cu Guvernul si autoritatile centrale, de a oferi expertiza mediului privat în procesul de consultare asupra politicilor publice si de a promova un proces consultativ transparent. Dan Marin, curentul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!