Fermierii romani neinteresati de Programul Rabla pentru tractoare

 

Fermierii români ara pamântul de 18 ori mai încet decât cei de peste hotare. De vina sunt utilajele agricole care au, în medie, peste 20 de ani vechime si motoare cu putere mica. Ministerul Agriculturii a pornit Programul Rabla pentru tractoare, dar pentru un utilaj vechi, fermierii primesc mai putin de 4.000 de euro. Iar un tractor nou, performant, costa de cinci ori mai mult.

agriculturaMarcel Sandu este fermier în comuna brasoveana Harman si lucreaza anual peste 180 de hectare de teren. În cei aproape 20 de ani de când munceste pamântul a cumparat un singur utilaj nou.

„Un singur tractor, Kesul din 95, l-am luat cu bani, adica nou, în rest am luat utilaje second-hand. La marimea fermei nu am cum sa-mi rambursez banii, creditul, pentru ca utilajele sunt foarte scumpe”, spune fermierul.

Ministerul Agriculturii a încercat sa-i ajute pe fermieri sa-si cumpere utilaje prin programul Rabla pentru tractoare. Oamenii primeau un voucher cu o valoare mai mica de 4.000 de euro, în vreme ce un tractor nou si performant se vinde cu peste 20.000.

„Pentru programul Rabla, la Directia Agricola nu s-a depus nici o cerere, asa ca nu am eliberat nici o adeverinta în sensul asta”, spune Horia Baia, consilier la Directia Agricola Brasov.

Pentru ca puterea de cumparare este mica la în România, comerciantii au la vânzare doar utilaje ieftine si cu motoare mai mici.

„Sunt importate din China, sunt mai multe branduri pe care le comercializam. Puterea lor este începând de la 16 cai putere pâna la 60-80-100 de cai”, spune Balint Ladislau, inginer la o societate de utilaje agricole.

Desi România are aproape 20 de milioane de teren arabil, este departe de a avea un parc de tractoare si utilaje auto comparabil cu al altor tari europene.

Statistica arata ca exista 1,7 tractoare la suta de hectare, în vreme ce, Polonia, spre exemplu, are de patru ori mai multe pentru aceeasi suprafata. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie