Cumululul de functii. Cum se acorda concediul de odihna?

 

Codul muncii permite cumulul de functii la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, cel mai important drept, salariul, obligatie corelativa muncii, fiind acordata, de asemenea, cumulat. La fel stau lucrurile cu toate drepturile si obligatiile care revin partilor. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a adus, insa, unele limitari care, desi discutabile, nu pot fi ignorate.

loc de muncaFiind un contract sinalagmatic, contractul individual de munca (CIM) da nastere la drepturi si obligatii reciproce intre parti.

In cazul cumulului de functii, fiecare contract este independent de celalalt sau celelalte.

In conditiile in care Codul muncii nu face nicio referire la functia de baza, salariatii aflati in serviciul mai multor angajatori, in principiu, au aceleasi drepturi si obligatii rezultate din fiecare CIM.

Pentru mai multe detalii despre aceasta situatie, puteti consulta paginile 346 si 457 din cartea „Tratat de dreptul muncii”, scrisa de Alexandru Ticlea si aparuta la Editura Universul Juridic, din Bucuresti, in 2013, aflata la editia a VII-a.

In plus, exceptiile trebuie stabilite de lege.

Concediul de odihna, indiscutabil, este un drept care trebuie acordat de angajatori salariatilor, in baza fiecarui contract, la fel si indemnizatia de concediu de odihna.

Cu toate acestea, CCR a retinut ca in caz de cumul, la aceeasi unitate, salariatul beneficiaza doar de concediul de odihna corespunzator functiei de baza, dar nu si pentru functia cumulata. Aceasta mentiune a aparut in Decizia CCR nr. 756/2012, care a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 722 din 24 octombrie 2012.

„In mod corelativ, indemnizatia de concediu se calculeaza in functie de salariul de baza si celelalte sporuri prevazute de lege, nivelul minim fiind cel stabilit de art. 150 alin. (1) din Codul muncii. Aceasta reglementare se aplica in mod egal tuturor salariatilor, fara niciun fel de privilegiu si nicio discriminare”, se subliniaza in Decizia Curtii din octombrie 2012.

La fel ca in cartea citata, cea a lui Alexandru Ticlea, la pagina 581, sunt de-acord ca solutia Curtii Constitutionale pare restrictiva, de vreme ce indemnizatia de concediu se calculeaza in raport cu veniturile salariale cuvenite pentru perioada respectiva.

„Daca un salariu diminuat determina diminuarea corespunzatoare a acestei indemnizatii, tot astfel un salariu majorat, datorita cumulului, trebuie sa atraga o indemnizatie majorata”, a mai scris Alexandru Ticlea.

Deci, restrictia nu opereaza pentru cumulul de functii la angajatori diferiti, ci numai la acelasi angajator. dr. Ana Stefanescu, expert legislatia muncii, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie