Comisia Tehnica a Uniunii Europene a amanat pentru luna iunie votul in cazul listei aditivilor ce pot fi folositi pentru produsele alimentare traditionale

 

Comisia Tehnica a Uniunii Europene, care trebuia sa voteze astazi lista aditivilor ce pot fi folositi pentru produsele alimentare traditionale a decis sa amâne acest vot pentru luna iunie, dupa ce în urma discutiilor informale s-a concluzionat ca propunerea ar fi urmat sa fie respinsa.

carne de miciLista de aditivi cuprindea si bicarbonatul de sodiu (E500), care este folosit în compozitia micilor.

“Informal, s-a opus Spania, Danemarca, Suedia, iar Germania s-a abtinut”, au declarat pentru ZF surse oficiale. În aceste conditii, micii românesti ramân în “ilegalitate” ca si pâna acum, însa fabricile nu vor opri productia în conditiile în care autoritatile de la Bruxelles si cele românesti au o întelegere pentru a nu derula inspectii tehnice pe aceasta tema în urmatorul an.

Comisia Tehnica se va reuni din nou în luna iunie si va dezbate din nou lista de aditivi pentru produsele traditionale.

Principalul impact al acestei actiuni este ca niciun procesator român de carne nu va mai putea trimite la export mici. Încasarile din afaceri cu mici în strainatate sunt estimate 7-10 milioane de euro pe an.

Micii sunt în România o piata unde se fac afaceri de 50 de milioane de euro anual, o buna parte fiind acoperita de vânzarile la negru. Datele arata ca anual se produc si se vând aproximativ 22.000 de tone de mici din care o buna parte este acoperita de lunile mai, august si septembrie, atunci când consumul este dublu fata de celelalte luni.

Acest produs acopera sub 2% din rulajele întregii piete de carne procesata si este unul dintre cele mai polarizate segmente ale acestei industrii.

Jumatate din piata este acoperita de marcile private si de brandurile mici locale sau regionale, iar restul este împartit între cinci jucatori mari. Cei mai mari producatori de mici din România sunt Doly-Com Botosani, Diana, Aldis Calarasi, CrisTim si Angst. Niciunul dintre acesti cinci jucatori nu are o cota de piata care depaseste 25%.

Doua treimi din piata micilor sunt acoperite de sortimentul de vita-porc, alte 25% de preparatul facut din carne de porc, iar restul este împartit de vita, oaie si alte sortimente. Gabriel Razi, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie