BNR: Daca la scadenta clientul ia mai putini bani decat a depus in depozit, bancile trebuie sa ia masuri
Banca National a României solicita bancilor sa adopte masuri daca exista situatii în care, din cauza scaderii dobânzilor si majorarii comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai putini bani decât a plasat la constituire, invocând riscul reputational si mediatizarea fenomenului.
„La nivelul Bancii Nationale a României s-au primit o serie de sesizari care vizeaza aspecte privind modalitatea prin care unele institutii de credit procedeaza la modificarea dobânzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populatie în sens descrescator concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generând, astfel, situatii în care suma care revine deponentului (depozit plus dobânda aferenta) la momentul lichidarii este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informatii au fost intens mediatízate”, se arata în circulara transmisa de BNR în sistemul bancar si obtinuta de MEDIAFAX.
Banca centrala a solicitat conducerilor institutiilor de credit sa ia masuri pentru remedierea unor astfel de situatii si sa le comunice pâna la finele acestei luni, invocând, pe lânga riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente în relatia cu clientela.
„Având în vedere cele mentionate mai sus, si riscul reputational la care poate fí expusa institutia dumneavostra de credit, în temeiul dispozitiilor art.101 alin.2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, va solicitam sa întreprindeti masurile care se impun astfel încât sa se asigure respectarea prevederilor legale aferente unei practici bancare prudente în relatia cu clientela, acestea urmând sa fie comunicate Bancii Nationale a României pâna cel târziu la data de 28.02.2014”, se mai spune în scrisoare.
De la mijlocul anului trecut, când BNR a reluat reducerea treptata a dobânzii, bancile comerciale au replicat o buna parte din miscarea ratei de politica monetara în dobânzile practicate la depozite. Spre finalul anului trecut si la începutul acestui an, când banca centrala a lasat mai multa lichiditate în piata, dobânzile interbancare au coborât la minime istorice.
În conditiile unor dobânzi între 2% si 4,25% pe an la depozitele cu scadenta la trei luni, dobânda încasata la un depozit de 1.000 de lei este de cele mai multe ori mai mica decât comisioanele de administrare lunare stabilite de unele banci. În cazul în care deponentul nu retrage suma la data de scadenta, majoritatea bancilor aplica un comision de 0,5%.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a transmis în repetate rânduri mesaje catre banci sa calibreze cu masura tranferul reducerii ratei de politica monetara în dobânzile la depozite, mai ales în contextul în care institutiile se reorienteaza catre veniturile din comisioane, pentru nu-si periclita bazinul de resurse interne.
Pe de alta parte, însa, Isarescu a promovat recent ideea ca economisirea nu o reprezinta doar depozitele bancare, mentionând ca în pietele dezvoltate o pondere mult mai importanta este detinuta de fondurile de pensii si de piata de capital. De altfel, guvernatorul bancii centrale opina într-un interviu acordat MEDIAFAX la începutul acestui an ca, odata cu noile reglementari privind rezolutia bancara la nivel european, piata de capital va prelua treptat din economiile plasate în acest moment în banci de catre persoanele cu foarte multi bani.
La începutul acestui an, mai multe publicatii din presa centrala au relatat despre produse de economisire în care la scadenta deponentii retrag sume mai mici decât au depus. Ovidiu Tempea, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!