Agentiile de turism avertizate de ANAT sa suspende vanzarea de bilete in numele Carpatair
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) le-a transmis miercuri, printr-un e-mail, agentiilor de turism solicitarea IATA (Asociatia Internationala de Transport Aerian) de a suspenda „imediat” emiterea de bilete de avion în sistem BSP în numele Carpatair, întrucât compania aeriana este în insolventa si agentiile risca blocarea banilor.
„IATA a suspendat Carpatair, cu efect imediat, întrucât compania aeriana se afla sub protectia legii falimentului, în vederea reorganizarii. Agentii de turism BSP (Billing and Settlement Plan – n.r.) trebuie sa suspende imediat toate emiterile de bilete în numele Carpatair, inclusiv utilizarea tuturor sistemelor pentru procesarea returnarilor sau a altor tranzactii cu carduri de debit/credit în numele Carpatair”, se arata în mesajul ANAT.
De asemenea, agentiilor li se solicita sa regleze toate debitele restante si vânzarile în curs de procesare direct cu SC Carpatair SA si sa se abtina de la deducerea sau efectuarea oricarei rambursari din sumele ce corespund debitelor restante, vânzarilor în curs de procesare sau altor tranzactii viitoare ale Carpatair.
Orice viitoare tranzactii între agentiile de turism si compania aeriana se vor realiza si deconta bilateral.
International Air Transport Association (IATA) este o organizatie comerciala internationala a companiilor aeriene. Prin sistemul Billing and Settlement Plan, IATA faciliteaza vânzarea biletelor prin agentii de turism acreditate, astfel ca decontarile companiilor aeriene se realizeaza cumulat.
„Pentru o mai mare siguranta, remiterea tuturor facturilor scadente trebuie sa fie facuta fara a se retine rambursarile deja cauzate de compania aeriana. În urma discutiei cu reprezentantii IATA locali, va atragem atentia ca agentii care au facut deja remiterea catre Clearing Bank înainte de data stabilita trebuie sa regleze sumele remise si sa returneze sumele retinute în termen de 24 de ore, în caz contrar riscând iregularitati sau intrarea în default. Agentii care fac plata prin Direct Debit trebuie sa ajusteze valoarea de decontare utilizând plata manuala. Sumele excedentare remise de agenti înainte de data stabilita pentru compania aeriana suspendata, vor fi retinute pâna la finalizarea unei analize a legislatiei aplicabile. Este posibil ca legea sa solicite ca aceste fonduri sa fie virate în contul companiei aeriene, si nu returnate agentilor. IATA va urmari situatia agentiilor membre ANAT si va transmite notificari catre acestea în vederea reglarii debitelor, în cursul zilei de azi”, se mai arata în mesajul ANAT.
Compania aeriana Carpatair a solicitat si obtinut la sfârsitul lunii intrarea în insolventa cu intentia de a urma un proces de reorganizare judiciara, motivând decizia prin daunele de 30 de milioane de euro provocate de litigiile cu Aeroportul Timisoara, având ca obiect activitati anticoncurentiale.
„Cauzele unei astfel de decizii sunt legate în principal de existenta unor litigii împotriva Aeroportului Timisoara având ca obiect activitati anticoncurentiale investigate în prezent de Comisia Europeana, dar si de instantele si autoritatile nationale, daunele estimate depasind 30 de milioane de euro”, potrivit reprezentantilor Carpatair.
În cursul procesului de reorganizare, compania a anuntat ca va continua o activitate comerciala normala, iar conducerea va fi asigurata de actuala echipa de management condusa de Nicolae Petrov, sub supravegherea administratorului judiciar desemnat.
Pentru perioada ramasa din sezonul de iarna, pâna la sfârsitul lunii martie 2014, programul de operare a fost redus, mentinându-se zborurile profitabile.
Principalii actionari ai companiei Carpatair, înfiintata în anul 1999, sunt un grup de oameni de afaceri elvetieni. curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!