Presa germana: Desi bine instruiti, est-europenii au in Germania joburi prost platite

 

Imigratie masiva din Europa de Est, provocata de saracie? Studii actuale demonstreaza ca, dimpotriva, est-europenii sunt adesea bine instruiti. Cu toate acestea, mai bine de jumatate din ei au joburi prost platite.

presa strainaMedicul ucrainean ajuns sofer de taxi la Berlin, menajera din Bulgaria cu diploma universitara sau chimistul român care spala geamuri – acestea sunt clisee raspândite, referitoare la imigrantii care accepta de nevoie joburi în Germania cu mult sub calificarea lor. Iar aceste clisee sunt adesea conforme cu realitatea, potrivit unei statistici a Oficiului federal pentru plasarea fortei de munca.

Conform documentului mentionat, procentajul est-europenilor care accepta joburi prost platite este disproportionat de mare. În decembrie 2012, 53 la suta dintre ei câstigau mai putin de doua treimi dintr-un salariu mediu. Dintre germani, numai 20 la suta accepta asemenea slujbe.

    Supercalificat si prost platit

Simultan, nivelul de pregatire al imigrantilor creste continuu, potrivit Ninei Neubecker, experta în cadrul Institutului german pentru Studii Economice (DIW). „Am constatat ca imigrantii sositi în Germania dupa anul 2004 au o pregatire mult mai buna decât cei veniti mai devreme”, a declarat ea pentru DW. Potrivit datelor DIW, doua treimi dintre ei au calificare profesionala sau sunt absolventi de studii superioare. Daca se face o comparatie raportata la tarile de origine, tocmai esteuropenii se afla detasat în fruntea clasamentului.

    Salahor pe santier în ciuda diplomei universitare?

Mai mult decât atât: Potrivit studiului DIW, mare parte din românii si bulgarii sositi în Germania începând cu anul 2007 presteaza munci cu mult sub pregatirea lor. În functie de metoda de calcul, procentajul celor supracalificati este situat între 40 si 58 la suta.

    Discriminare sau problema complexa?

Din perspectiva Partidului Stângii (Die Linke), dezbaterea actuala privind imigratia din România si Bulgaria, motivata de saracie, apare într-o cu totul alta lumina. Sabine Zimmermann, deputata a Stângii în Bundestag, vorbeste în context despre „carente ale politiciii de ocupare a fortei de munca în Germania”. Raspunzatoare este, în opinia ei, tendinta generala de desfiintare a locurilor de munca obisnuite si înlocuirea lor cu joburi prost platite, puse cu precadere la dispozitia imigrantilor. „Este vorba despre o discriminare sistematica”, a subliniat pentru DW deputata Zimmermann. „Numerosi angajatori dau de lucru imigrantilor numai în astfel de conditii”, a conchis ea.

Totusi, potrivit Ninei Neubecker, discriminarea singura nu poate explica diferenta mare dintre joburile germanilor si cele oferite imigrantilor. Probabil ca „discrepanta se datoreaza unei serii întregi de factori, între care nerecunoasterea diplomelor obtinute în strainatate ocupa un loc central”. Din aceasta cauza, un urias potential nu este folosit la justa sa valoare, a evidentiat Neubecker.

Ioachim Alexandru, Jeannette Seiffert, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie