Piata imobiliara isi revine. Preturile caselor in crestere vertiginoasa

 

La mai bine de cinci ani de la spargerea bulei imobiliare în mai multe economii dezvoltate ale lumii, creditul ieftin a alimentat noi cresteri de preturi în mai multe tari, semne ale unei noi bule.

Casa si baniGuvernatorul Bancii Centrale a Angliei declara ieri ca reglementatorul este incapabil sa controleze cresterea fulminanta a preturilor proprietatilor imobiliare rezidentiale din Londra. Cererea ar veni din partea strainilor, care platesc cu cash si nu cu credit, astfel ca ratele si schemele de control ale Bank of England nu s-ar aplica, spune Mark Carney, care adauga ca la nivel national nu poate fi luata în calcul o eventuala bula imobiliara, desi preturile au crescut cu peste 5% în ultimul an.

La cinci ani de la criza cu substrat sub prime din Statele Unite ale Americii, care a lovit banci, state si economii din întreaga lume, preturile proprietatilor imobiliare au crescut vertiginos în unele tari, pe fondul politicilor monetare ultralaxe si a altor programe de stimulare a achizitiei de locuinte.

Marea Britanie a aplicat, pâna luna trecuta, un program de tip Prima casa, cu conditii foarte relaxate de creditare pentru cei care sunt la prima achizitie a unei locuinte, totul pe fondul unor rate de dobânda apropiate de 0. Banca, în timpul crizei bancare ce s-a lasat cu nationalizari ale institutiilor insolvente din Regat, a taiat dobânda cheie la 0,5% si a decis achizitionarea de titluri de stat în valoare de 375 de miliarde de lire sterilne, pentru a duce si mai jos dobânzile prin programul de quantitative easing.

Potrivit unui studiu citat de presa britanica, preturile locuintelor au crescut cu 14.000 de lire sterline fata de acum un an, pretul mediu fiind de 243.800 de lire în Anglia si Tara Galilor, si de peste 400.000 de lire în Londra, bariera sparta pentru prima data. În 43 de zone din tara, pretul mediu al proprietatilor a depasit pragul de un milion de lire, iar 34 dintre acestea se afla în Londra, iar restul în zona metropolitana.

Însa nu doar în Marea Britanie preturile locuintelor indica o bula imobiliara. Banii ieftini si-au gasit piatra de temelie si în alte locuri din lume, care n-au trecut prin ajustarile din SUA, Spania, Irlanda de Nord sau România.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie