Parlamentari romani au propus o lege pentru conversia in lei a creditelor populatiei
Dupa experienta maghiara, mai multi parlamentari români au propus o lege prin care titularii de credite bancare sa poata schimba moneda împrumutului, daca doresc asta, fara sa fie taxati în plus de banca.
131 de deputati si senatori si-au pus semnatura pe un proiect de lege care propune modificarea OUG 50/2010. Debitorii cu credite în valuta vor avea posibilitatea sa îsi converteasca creditele din valuta în lei, fara costuri suplimentare.
Coalitia de guvernare propune un proiect prin care bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) sa fie obligate la convertirea creditelor din valuta în lei fara costuri suplimentare pentru consumatori.
Potrivit notei de fundamentare, „proiectul urmareste protejarea consumatorilor care au credite într-o moneda straina de majorarea ratelor bancare, cauzata de fluctuatiile ratelor de schimb valutar”. Românii care au luat credite în valuta înainte de anii de criza au facut-o la un curs de schimb mai bun decât cel din prezent, astfel ca cei care câstiga în lei platesc azi rate mai mari la banca.
Proiectul vine sa modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50 din 2010, si este initiat de deputatul PSD de Vaslui Ana Birchall si sustinut de alti 130 de parlamentari, dintre care 123 de la USL.
Draftul de lege are doua articole prin care amendeaza OUG 50/2010. În contractele de credit ar trebui introdusa o prevedere prin care sa i se asigure consumatorului dreptul de „a putea converti contractul de credit într-o moneda alternativa, în conditii specificate”.
Moneda în care va fi convertit creditul trebuie sa fie moneda în care consumatorul îsi câstiga veniturile – în majoritatea cazurilor, leul.
Conversia se face la „rata de schimb a pietei, aplicabila în ziua realizarii conversiei, daca în contractul de credit nu specifica altfel”.
O prevedere din lege arata ca banca sau IFN trebuie sa notifice debitorul daca ratele lunare ale acestuia ajung sa fie cu 20% mai mari fata de momentul acordarii creditului, exprimate în moneda nationala.
Citeste mai departe pe economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!