Familiile cu probleme isi pot media conflictele in „Camera de mediere”

 

În cadrul strategiei sale privind dezvoltarea si diversificarea serviciilor oferite categoriilor defavorizate, din dispozitia primarului Rares Manescu, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 pune la dispozitia copiilor aflati în situatii de risc o „camera de mediere”, respectiv un spatiu cu destinatie speciala, adaptat acelor activitati de asistenta sociala care presupun intimitate si confort.

Divort cu copii 1„Camera de mediere”, cum a fost denumita noua locatie, este gata sa gazduiasca întâlniri ale copilului cu parintii de care a fost separat pe o anumita perioada, în scopul refacerii legaturilor parentale si declansarii procesului de reîntregire familiala. Acest proces cu încarcatura puternic emotionala necesita un spatiu special amenajat, în care copilul si parintii sa poata comunica sub atenta supraveghere a unui psiholog. În acest context, noul spatiu va înlesni întâlnirea dintre parinti si copilul care a lipsit de acasa, fie ca e vorba de o situatie unica sau de tendinte repetate ale copilului sau adolescentului de a parasi domiciliu, pe fondul influentei negative a anturajului sau al unor neîntelegeri cu parintii.

O alta situatie potential conflictuala, care presupune o locatie special destinata procesului de mediere, o reprezinta cazurile de divort dificil, în care tensiunile dintre parinti se repercuteaza în mod negativ asupra starii psihice a copilului.

La rândul lor, copiii aflati în plasament la asistenti maternali profesionisti, angajati ai DGASPC Sector 6, vor avea ocazia de a se întâlni periodic cu parintii naturali, cu respectarea dreptului copilului la intimitate si protejarea imaginii.

Nu în ultimul rând, camera de mediere pune la dispozitia copilului adoptabil un spatiu în care acesta sa îsi poata cunoaste si sa poata interactiona cu noii sai parinti. Activitatea de contact si potrivire dintre copilul adoptabil si familia sau persoana potential adoptatoare este o etapa pe cât de delicata pe atât de necesara a procesului de adoptie.

„Prin acest proiect, încercam sa cream toate conditiile pentru a sprijini copiii aflati în situatii delicate. Camera de mediere pe care o pregatim acum a aparut din nevoia de a proteja drepturile copilului, potrivit legislatiei în vigoare. Specialistii DGASPC Sector 6 vor putea sa îsi faca mai bine datoria, câta vreme beneficiaza de spatii adecvate ce pot atenua încarcatura emotionala puternica a copiilor”, a declarat primarul Sectorului 6, Rares Manescu.

Serviciile Camerei de mediere vor fi oferite GRATUIT beneficiarilor

Activitatea noului spatiu de mediere, ce va fi inaugurat în curând, va fi coordonata de Compartimentul de Voluntariat si Formare Profesionala, fiind gazduita de Centrul de Recreere si Dezvoltare Personala Palatul „Golescu Grant”, din subordinea DGASPC Sector 6.

În cadrul strategiei privind dezvoltarea si diversificarea serviciilor oferite categoriilor defavorizate, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 va pune la dispozitia copiilor aflati în situatii de risc o camera de mediere – spatiu destinat urmatoarelor tipuri de activitati:
– întâlniri cu parintele sau alta persoana fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament;
– consiliere pentru parintii în divort, în cazul în care acestia au un divort dificil;
– întâlniri cu familia naturala pentru copiii aflati în plasament la asistentii maternali;
– loc de respiro pentru asistentii maternali, unde isi pot lasa copiii pentru 1-2 ore;
– intâlniri între copil si familia adoptatoare pentru potrivire în procesul de adoptie.

Noul serviciu vine în întâmpinarea legislatiei în vigoare privind protectia si promovarea drepturilor copilului, care prevede asigurarea unui spatiu corespunzator, care sa gazduiasca „întâlniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament, într-un loc neutru în raport cu copilul, cu sau fara supravegherea modului în care relatiile personale sunt întretinute, în functie de interesul superior al copilului”.

Camera de mediere ofera un spatiu corespunzator, adaptat acelor activitati de asistenta sociala care presupun intimitate si confort, în scopul rezolvarii unor situatii potential conflictuale sau cu încarcatura puternic emotionala. Noua facilitate are ca scop promovarea dreptului copilului la intimitate si protejarea imaginii sale, oferind specialistilor DGASPC Sector 6 un spatiu în care îsi pot exercita atributiile de mediator între copil si alte persoane. Cristina Macuc, b365.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Daniel Vieru spune:

    Din fericire pentru limba română, instituția de profil nu poate monopoliza exhaustiv termenul de mediere. Daca tot se doreste stabilirea unui obiectiv de lucru la nivelul CM, acesta ar putea fi clarificarea „confuziei” prin existenta in C.O.R. (ocupatiile din Romania) a unor ocupatii cu titulatura de mediator.

    Sper sa mai fie de actualitate, dar le atasez pentru ilustrare: mediator sanitar, mediator școlar și cel de mediator social. Cod COR: 513902 (sanitar), 334010 (școlar) și 513904 (social).

    De asemenea, chiar și la nivelul ministerului muncii etc., există departamente de servicii de mediere, in cadrul SPO (serviciile publice de ocupare).

Adaugă părerea ta


 

Distribuie