Trei programe finantate prin intermediul granturilor norvegiene in perioada 2009-2014 au fost lansate de Ministerul Justitiei

 

Vineri, 14 februarie 2014, la Bucuresti, a avut loc lansarea a trei programe finantate prin intermediul granturilor norvegiene perioada 2009-2014, Ministerul Justitiei fiind operator de program, în cadrul Conferintei de lansare a programelor gestionate de Ministerul Justitiei în calitate de Operator de Program în cadrul Garanturilor norvegiene 2009-2014, potrivit unui comunicat.

ministerul justitiei1Lansarea programelor a fost facuta în prezenta lui Vidar Brein-Karlsen, Secretarul de Stat din Ministerul Justitiei si Securitatii Publice din Norvegia, precum si în prezenta Simonei-Maya Teodoroiu, Secretarul de Stat în Ministerul Justitiei din România, si vizeaza urmatoarele arii: „Violenta domestica si violenta bazata pe deosebirea de sex” (RO 20), „Servicii corectionale, inclusiv sanctiuni non-privative de libertate” (RO 23) si „Întarirea capacitatii judiciare si cooperare” (RO 24). Informatii detaliate cu privire la proiectele ce vor beneficia în urma acestor programe se regasesc pe pagina de internet http://norwaygrants.just.ro, la sectiunile dedicate Proiecte. Aceste programe vor conduce la consolidarea relatiilor bilaterale România – Regatul Norvegiei pe planul justitiei, datorita ariilor pe care le acopera, în cadrul carora specialistii din cadrul celor doua administratii vor coopera.

Printre participanti s-au aflat si Excelenta Sa Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucuresti, Gabriel Calin Onaca, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Gheorghe Muscalu, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Klaus Decker, Task Team Leader al proiectului “Reforma sistemului judiciar” finantat de Banca Mondiala, de asemenea reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia, ai partenerilor donori de program si ai partenerilor de proiect (Directoratul Politiei Norvegiene, Serviciile Corectionale Norvegiene, Consiliul Europei), reprezentanti ai promotorilor de proiect (Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectoratul General al Politiei Române, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Directia Nationala de Probatiune, Agentia Nationala împotriva Traficului de Persoane, Directia Tehnologia Informatiei din cadrul Ministerului Justitiei) precum si ai institutiilor beneficiare ale proiectelor.

Secretarul de Stat în Ministerul Justitiei din România, Simona-Maya Teodoroiu, si-a exprimat aprecierea pentru sprijinul pe care Regatul Norvegiei l-a oferit României pentru a continua dezvoltarea unor arii-cheie în sistemul de justitie românesc în perioada 2013-2016, cu privire la implementarea noilor coduri juridice. Referitor la ECRIS (sistemul electronic de management al cauzelor) Simona-Maya Teodoroiu a declarat: „sistemul ECRIS a suferit de-a lungul timpului mai multe modificari determinate de nevoia constanta de a fi actualizat în functie de diversele evolutii care au avut loc de la prima sa dezvoltare, fie la nivel tehnologic, fie la nivel legislativ. Urmare a faptului ca, în esenta, designul arhitectural initial a ramas neschimbat, sistemul ECRIS trebuie restructurat si rescris în raport cu noile evolutii tehnologice în vederea îmbunatatirii semnificative a performantelor sale, pe de o parte, dar si pentru a face fata noilor reglementari generate de intrarea în vigoare a noilor coduri, pe de alta parte.”. Omologul norvegian a facut de asemenea niste declaratii: „Sunt multumit ca am reusit sa lansam un program complex care include cooperare politieneasca, asistenta acordata victimelor, centre de consiliere pentru agresori, activitati de constientizare, dar si de formare a specialistilor, precum si înfiintarea unui adapost pentru victime. Aceste elemente sunt în deplina concordanta cu prioritatile nationale ale Guvernului norvegian. As vrea sa multumesc tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea si lansarea acestor programe”. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie