Noul Comitet National de Supraveghere Macroprudentiala va fi responsabil de coordonarea gestiunii crizelor financiare

 

Conducerea Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala, organism care urmeaza sa fie înfiintat pentru rezolvarea eventualelor crize din sistemul financiar, va fi scutita de plasarea sub reglementarile privind incompatibilitatile si conflictul de interese, si, în acelasi timp, membrii sai nu vor raspunde civil sau penal în exercitarea atributiilor, cu exceptia cazurilor de rea-credinta si neglijenta grava.

Criza economicaAceste prevederi sunt trecute în proiectul de ordonanta de urgenta prin care se înfiinteaza Comitetul National de Supraveghere Macroprudentiala (CNSM), document postat pe site-ul Ministerului de Finante.

Ce este CNSM

Acest comitet va fi condus de catre guvernatorul Bancii Nationale a României (BNR), Mugur Isarescu, si are în componenta un numar de noua membri, din care cinci sunt din partea bancii centrale, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), în timp ce alti doi sunt reprezentanti ai Guvernului, desemnati de catre primul ministru.

Din partea BNR sunt numiti automat guvernatorul (Mugur Isarescu), prim-viceguvernatorul (Florin Georgescu), ceilalti doi viceguvernatori (Cristian Popa si Bogdan Olteanu), dar si economistul-sef al bancii centrale (Valentin Lazea). Din partea ASF vor face parte presedintele acestei institutii (Dan Radu Rusanu) si prim-vicepresedintele (Daniel Daianu). De asemenea, presedintele Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar participa la lucrari, dar fara drept de vot.

Obiectivul fundamental al comitetului îl constituie „salvgardarea stabilitatii financiare, inclusiv prin consolidarea capacitatii sistemului financiar de a rezista socurilor si prin diminuarea acumularii de riscuri sistemice, asigurând pe aceasta cale o contributie sustenabila a sectorului financiar la cresterea economica“, potrivit proiectului.

CNSM va evalua riscurile sistemice si, în acelasi timp, va identifica institutiile financiare si structurile sistemului financiar care sunt relevante din acest punct de vedere. Mai exact, va prezenta lista institutiilor „too big to fail“, care, daca ar avea probleme, risca sa distruga întregul sector financiar din România. Organismul este omologul din România al Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS). Noua autoritate va fi responsabila si de coordonarea gestiunii crizelor financiare.

Prevederi suspecte

Proiectul prezinta, însa, o serie de prevederi care ridica semne de întrebare. Astfel, articolul 7, alineatul 3, prevede ca activitatea membrilor consiliului „nu intra sub incidenta regimului incompatibilitatilor si al conflictelor de interese prevazut de Legea nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare ori a celui prevazut în legile speciale care guverneaza statutul autoritatilor din care fac parte aceste persoane“.

De asemenea, articolul 11, alineatul 2, prevede ca „membrii Comitetului, precum si persoanele care au lucrat sau lucreaza pentru sau în legatura cu activitatea Comitetului, nu raspund civil sau penal pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricarui act sau fapt în legatura cu exercitarea, în conditiile legii, a atributiilor de supraveghere macroprudentiala, cu exceptia cazului în care se dovedeste ca au actionat cu rea-credinta si cu neglijenta grava“.

Nota de fundamentare poarta avizul favorabil al lui Daniel Chitoiu – ministrul demisionar al Finantelor, Liviu Voinea – ministrul delegat pentru Buget, Titus Corlatean – ministrul Afacerilor Externe, Robert Cazanciuc – ministrul Justitiei, dar si al lui Mugur Isarescu – guvernatorul BNR si Dan Radu Rusanu – seful ASF.

Proiectul se afla în dezbatere publica înainte de intrarea pe circuitul de avizare, deci este posibil ca aceste prevederi sa fie modificate pe parcurs. De asemenea, legea de aprobare a ordonantei ar putea fi schimbata în Parlament atunci când ajunge la vot, în vreme ce presedintele Traian Basescu ar putea sa nu o promulge si sa o retrimita pentru analiza.

Reprezentantii BNR nu au dorit sa comenteze de ce ar avea nevoie liderii acestui organism de aceste dispense, în vreme ce reprezentantii ASF au afirmat ca trebuie consultat initiatorul. La Finante, însa, Chitoiu si-a anuntat demisia si ar trebui înlocuit cu Eugen Nicolaescu. Modificarea nu s-a efectuat, însa, deoarece liderii USL nu s-au înteles asupra organigramei Cabinetului.

Probleme pe pietele financiare

Crearea noului organism vine dupa ce mai multe scandaluri au izbucnit recent în sectorul financiar. Daca la finele anului trecut capul de afis l-a tinut povestea companiei de brokeraj Harinvest, începutul noului an a adus în atentie situatia companiilor Carpatica Asig si Astra Asigurari. Procurorii DNA suspecteaza ca o ordonanta de urgenta privind însasi structura ASF a fost initiata pentru a favoriza situatia Carpatica Asig.

De asemenea, Mediafax scria recent despre un raport al ASF în care s-ar fi mentionat ca Astra Asigurari a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar,respectiv cu 100 milioane lei. Joia trecuta, un service din Timisoara a cerut la ASF falimentul Astra Asigurari. Daniel Ionascu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie