A fost lansat sistemul Certified E-Friendly Food (CEFF) care atesta faptul ca produsele alimentare nu contin E-uri periculoase

 

La începutul lunii februarie, a fost lansat în România sistemul CEFF, Certified E-Friendly Food, care atesta faptul ca produsele alimentare inscriptionate cu aceasta stampila nu contin conservanti, îndulcitori, coloranti artificiali sau glutamati cu potential periculos sau controversati, conform studiilor expertilor.

sistemul Certified E-Friendly Food, CEFFAceasta initiativa este o premiera pe piata româneasca si vine ca raspuns la studiile efectuate la nivel national, care au aratat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informatii clare si transparente cu privire la adaosurile de aditivi din alimente, precum si intentia de a aduce o schimbare benefica asupra sanatatii si familiei lor.

Un sondaj realizat la începutul anului în România arata ca aproximativ 80% din români citesc cu atentie eticheta produselor alimentare, dar majoritatea nu înteleg lista de ingrediente. Peste 50% dintre români sunt dispusi sa renunte la un produs daca lista de ingrediente ridica suspiciuni, însa numai 14% din ei cunosc si pot face diferenta între tipurile de E-uri.

Peste jumatate dintre români afirma ca un element vizual ca o stampila sau marca l-ar ajuta în identificarea alimentelor mai sanatoase, în timp ce aproximativ 25% au indicat ca un scris mai mare ar simplifica citirea etichetei. Mai mult, 69% ar avea încredere într-o institutie specializata, independenta, care sa ofere ajutor în întelegerea informatiilor de pe etichetele alimentare.

“Atunci când merge la cumparaturi, românii trebuie sa tina seama de trei aspecte importante în citirea etichetelor produselor alimentare: perioada de valabilitate, prezenta aditivilor alimentari si continutul caloric si nutritional. Acum, prin lansarea acestui sistem de certificare a alimentelor fara aditivi, consumatorul va alege în cunostinta de cauza alimentul mai sarac în E-uri”, spune prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, presedintele onorific al Federatiei Române de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Exista peste 300 de aditivi alimentari

Sistemul CEFF, Certified E-Friendly Food, vine în ajutorul consumatorilor care au dificultati în interpretarea listelor de ingrediente si mai ales în a recunoaste continutul de aditivi alimentari în produsele de la raft sau a celor care petrec prea mult timp la raft pentru identificarea continutului de aditivi. Astfel, stampila CEFF de pe ambalajul produselor certifica faptul ca nu contin nici un aditiv dintr-o lista de 70 de substante grupate în conservanti, coloranti artificiali, îndulcitori si glutamati, care fac obiectul unor controverse la nivelul expertilor, desi sunt acceptati de Uniunea Europeana.

Pentru a obtine certificarea CEFF, producatorii trec printr-un flux strict de evaluare ce include verificarea ingredientelor listate si continutul de aditivi, documentele de conformitate, fise tehnologice si altele. Testarile sunt coordonate si supervizate cu sprijinul Institutului de Cercetare si Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare. Produsele certificate pot imprima pe ambalaj stampila CEFF timp de un an, însa testele sunt efectuate trimestrial. În cazul suspiciunilor semnalate de consumatori sau alte institutii, acestea pot fi supuse unor audituri speciale.

Pâna în prezent, CEFF România nu a încheiat nici un contract cu producatorii sau distribuitorii, însa directorul Dana Niculescu a declarat ca se poarta discutii avansate cu mai multe companii de profil pentru implementarea acestui sistem.

„Purtam discutii cu producatori din toate categoriile, de la produse lactate, panificatie, dulciuri, chiar si bauturi, pentru ca si acestea pot fi certificate. Ne-am orientat, cu precadere, catre companiile mid-size cu capital românesc pentru ca, în general, corporatiile au un proces decizional mai lung, în sensul ca decizia se ia la firma-mama. Într-o luna vom finaliza negocierile noastre si nu cred ca va dura foarte mult pâna vom vedea produsele cu stampila CEFF la raft”, a declarat Daniela Niculescu, director general CEFF România.

Lista de aditivi alimentari permisi si aprobati de Uniunea Europeana ajunge la aproximativ 300, facând evaluarea volumului si tipurilor de aditivi alimentari de catre consumator cu atât mai dificila. Acestia pot fi însa verificati pe websiteul ceff.info, fiecare având marcajul ca fiind acceptat sau neacceptat de acest sistem de certificare.

Citeste mai departe pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie