Constituirea, organizarea si functionarea consortiilor universitare – Legea nr.287/2004

 

In Monitorul Oficial nr. 111 din 13 februarie 2014 a fost republicata Legea nr. 287/2004 a consortiilor universitare.

monitorul oficial al romanieiIn cadrul actului normativ se arata:

Prezenta lege reglementeaza constituirea, organizarea si functionarea consortiilor universitare.

Consortiul universitar este o asociere voluntara, de interes general, constituita pe baza de contract de parteneriat, incheiat in forma autentica intre doua sau mai multe institutii de invatamant superior, dintre care cel putin una este acreditata.

La constituirea consortiului universitar pot participa si unitati de cercetare-dezvoltare.

O institutie de invatamant superior sau o unitate de cercetare-dezvoltare se poate asocia la un singur consortiu universitar.

Consortiul universitar constituit conform prevederilor alin. (1)–(3) este de drept persoana juridica de utilitate publica.

Membrii consortiului universitar pot fuziona intr-o singura institutie de invatamant superior prin incheierea unui contract in forma autentica.

Institutia de invatamant superior rezultata din fuziunea unor institutii de invatamant superior acreditate se infiinteaza prin lege, fara parcurgerea procedurilor de acreditare.

Fuziunea prin absorbtie intr-o institutie de invatamant superior acreditata a altor institutii acreditate se face cu pastrarea statutului de institutie de invatamant superior acreditata si a legii de infiintare a acesteia. La momentul incheierii contractului legile de infiintare a institutiilor absorbite se abroga.

Fuziunea prin absorbtie intr-o institutie de invatamant superior acreditata a unor institutii autorizate provizoriu se face cu pastrarea statutului de institutie de invatamant superior acreditata si a legii de infiintare a acesteia.

Specializarile autorizate provizoriu din institutiile formate conform alin. (2)–(4) urmeaza procedura de acreditare prevazuta de lege.

Contractul de parteneriat, ca act constitutiv al consortiului universitar, stabileste modul de cooperare si principalele domenii de activitate.

In cazul unor investitii comune realizate in cadrul consortiului universitar, contractele de investitii vor prevedea, pentru fiecare partener: contributia la realizarea investitiei, drepturile de folosinta, impartirea timpului de acces, cota-parte din acoperirea cheltuielilor pentru intretinerea si functionarea obiectivului, cota-parte din eventualele venituri care se obtin din utilizarea investitiei.

Bunurile comune rezultate din activitatile desfasurate in cadrul consortiului universitar se afla in indiviziune pe intreaga perioada a existentei consortiului universitar.

In situatia in care consortiul universitar se desfiinteaza sau un partener se retrage din consortiul universitar, modalitatile de reglementare a situatiei bunurilor sau a altor rezultate ale activitatilor desfasurate in comun sunt cele stabilite prin contractul de parteneriat. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie