Companiile nu se inghesuie sa treaca la tichetele de masa electronice

 

Tichetele de masa electronice au devenit, ca si în alte tari din Europa, legale. Nu vor fi obligatorii, ci vor reprezenta o alternativa la actualele tichete oferite pe suport de hârtie. Emitentii de tichete anunta ca angajatorii nu se înghesuie sa faca trecerea pe formatul electronic, care va fi preluat doar de un anumit tip de companii.

plata-card„Tichetul de masa electronic este un card special dedicat alocatiei individuale de hrana a angajatilor. Este un card diferit de cardul de salariu sau de orice card bancar, deoarece nu are un cont asociat si nu are functia de retragere de numerar”, ne-a explicat Jean Istasse, CEO Sodexo România. Elena Pap, directorul general al Cheque Dejeuner România, ne-a mai spus ca „acesta va avea functionalitati similare tichetului de masa pe suport de hârtie”. „Ambele tichete, indiferent de suportul lor, raspund acelorasi nevoi sociale. În acest moment, legea le pozitioneaza în mod egal, astfel ca nu putem discuta despre superioritatea unui anumit tip de tichet în fata celuilalt”, a adaugat Elena Pap.

Reprezentantul Sodexo a dezvaluit ca pâna în prezent nu a primit o cerere semnificativa de tichete electronice din partea companiilor, deoarece nu se poate spune ca un suport este mai avantajos decât altul. „Fiecare tip de suport pentru tichetele de masa are propriile caracteristici specifice. De exemplu, pentru tichetele de masa pe hârtie, companiile distribuie o data pe luna plicurile cu tichete pentru angajati si nu mai au nicio operatiune de realizat pâna luna urmatoare. Pentru card, nu exista o distributie fizica a tichetelor de masa, ci o încarcare lunara a acestuia”, a explicat Istasse. Punerea în circulatie a formatului electronic presupune si alte obligatii din partea angajatorului, dar va fi limitata din punct de vedere tehnic. „Companiile vor avea de manageriat si alte procese suplimentare într-o luna, cum ar fi, de exemplu, înlocuirea cardurilor pierdute de catre angajati. Mai mult, reteaua de afiliere a magazinelor si locatiilor care accepta tichete de masa nu va fi aceeasi. Va exista întotdeauna situatia în care caracteristicile tichetelor de masa pe hârtie vor raspunde nevoilor unei anumite categorii de clienti, în timp ce cardurile de masa vor fi potrivite pentru alte tipuri companii”, a mai spus Jean Istasse.
Noul format va fi limitat si din motive tehnice, cardurile putând fi utilizate doar în unitatile care accepta tichete de masa si dispun si de POS.

Legea nu-i obliga nici pe angajatori, nici pe angajati sa utilizeze formatul electronic

Un alt motiv pentru care cererea de carduri electronice are putine sanse sa devina forma principala de oferire a beneficiilor este si acela ca legea actuala doar permite punerea lor în circulatie si nu obliga în niciun fel utilizarea lor. „Nu exista obligativitate si trebuie sa clarificam un aspect: ambele tipuri de suport (hârtie si card) pentru tichetele de masa vor exista în paralel. Nu exista nicio obligatie de a utiliza un suport în favoarea altuia. Angajatorul este cel care alege suportul pe care ofera angajatilor alocatia individuala de hrana în functie de nevoile angajatilor sai”, ne-a mai spus seful Sodexo România.

Legea permite chiar si angajatilor sa refuze tichetele pe suport electronic, chiar daca angajatorul le ofera aceasta alternativa. Mai mult, în alegerea formatului angajatorul trebuie sa discute cu reprezentantii angajatilor sau cu organizatiile sindicale.

Potrivit datelor Edenred, un alt emitent de tichete de masa, în prezent peste 2 milioane de salariati au beneficiat în 2013 de tichete de masa pe hârtie.

Aceeasi valoare, acelasi mecanism si aceleasi facilitati fiscale

Potrivit companiilor emitente, modalitatea de încasare a banilor si plata catre comerciantii care accepta aceasta metoda de plata nu se schimba. Atât bonurile pe hârtie, cât si cele în format electronic vor avea aceeasi valoare, care este în prezent de 9,35 lei pentru fiecare zi lucratoare, valoare care este indexata periodic de catre Ministerul Muncii.

Mecanismul de functionare a sistemului de tichete de masa ramâne neschimbat: acestea se platesc în continuare în avans de catre angajator catre unitatea emitenta, se acorda în continuare pentru zilele lucrate doar angajatilor încadrati cu carte de munca, se pastreaza facilitatile fiscale, se acorda la functia de baza s.a.m.d.

Fiecare companie care doreste sa emita tichete de masa, indiferent de suport, are nevoie de autorizarea Ministerului Finantelor Publice. Prin urmare, aceasta activitate nu este restrictionata pentru niciun tip de sector de activitate atât timp cât criteriile de autorizare stabilite de catre autoritatile române sunt îndeplinite. Pe lânga emitentii cunoscuti precum Sodexo, Cheque Dejeuner, Edenred etc, bancile pot de asemenea sa emita carduri de masa care vor putea fi folosite exclusiv pentru alocatia individuala de hrana, pentru acces la produse alimentare în unitatile afiliate si nu vor permite sub nicio forma retragerea de numerar. Adrian Ungureanu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie