Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR considera ca Legea falimentului personal nu ar fi in interesul debitorilor sau al creditorilor

 

Curentul de opinie referitor la Legea falimentului personal este o manipulare a unor lichidatori, considera Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a României, care precizeaza, totodata, ca nu crede ca aceasta lege ar putea fi în interesul debitorilor sau al creditorilor.

bogdan olteanuOlteanu a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES, si despre problema clauzelor abuzive din contractele de creditare, aratând ca numarul proceselor dintre banci si datornici pe aceasta tema ar putea creste în perioada urmatoare.

Pe de alta parte, întrebat despre posibilitatea de a accepta un nou mandat de viceguvernator al bancii centrale, Bogdan Olteanu a declarat ca decizia o va lua în aceasta vara.

AGERPRES: Când credeti ca ar fi posibila aprobarea Legii falimentului la persoane fizice, în România? Cum ar trebui sa arate o astfel de lege?
Bogdan Olteanu: Personal, cred ca actualul curent de opinie referitor la Legea falimentului personal este o manipulare a agentilor, a operatorilor de piata interesati. Nu este niciun interes major al debitorilor si niciun interes major al creditorilor si am sa va spun motivul: nu cunosc situatii relevante în care un debitor si un creditor sa nu fi ajuns la solutii de compromis asupra unor bunuri esentiale.

Daca ti-ai cumparat televizoare mai multe decât îti permiteai, sigur ca ai fost executat silit si este un lucru natural. Dar nu cunoastem în România, eu nu cunosc cel putin, vreo situatie în care o persoana sa fi fost evacuata din casa în care locuia. Din casa în care locuia, nu din casa care a fost o investitie imobiliara, nu vorbesc aici de dezvoltatori imobiliari, nu vorbesc aici de constructori.

Vorbesc de oameni care si-au cumparat o casa a lor, strâng cureaua, platesc din greu, este o situatie dificila, dar a existat capacitatea celor doua parti de a se întelege. Riscul, dupa parerea mea, în aparitia acestei legi, consta în faptul ca, probabil, cea mai mare parte a sumelor recuperate de la persoana în insolventa va fi preluata de catre lichidatori. Pentru ca, sa fim foarte deschisi, cei care promoveaza Legea falimentului personal nu sunt nici debitori, nici banci, sunt lichidatori. Lichidatori care nu lucreaza voluntar. Nu exista niciun lichidator care sa lucreze gratis în România în acest moment.

Dupa parerea mea, lucreaza pentru tarife mult prea mari, mi se pare un element neetic din partea lor sa nu prezinte debitorilor, atunci când promoveaza aceasta lege, si aceasta dimensiune a costurilor. În multe dintre lichidarile în zona comerciala, s-a constatat ca mai bine de jumatate din banii recuperati de la debitor se duc la lichidator pe costuri ale lichidarii, si nu la creditor.

Acesta înseamna ca debitorul ramâne în continuare dator creditorului, desi plateste, desi îsi pierde din avere. De aceea, când introducem o lege, cred ca trebuie sa fim extrem de atenti la cine beneficiaza de ea. Se poate gasi un mecanism, daca este nevoie de el, pentru o usurare a calendarului de plata, de exemplu, dar aceasta usurare sa fie în favoarea debitorului si nu a unui al treilea care intervine între debitor si creditor.

Dupa parea mea, aceasta lege este indusa de persoanele interesate, de unii lichidatori. În cazul celor doua initiative parlamentare nu am fost consultati de initiatori. Am fost consultati de Guvern pentru elaborarea punctului de vedere al Guvernului.

AGERPRES: Ce ne puteti spune despre sentintele/procesele date de instante în cazul proceselor dintre banci si clientii acestora? Ar putea constitui acestea un stimul pentru debitorii cu probleme de a da în judecata bancile?
Bogdan Olteanu: Am vazut ca au aparut primele sentinte pe clauze considerate abuzive si acele clauze trebuie eliminate din contracte. Noi am spus de la început, în dezbateri, ca nu exista clauze abuzive acceptabile. Orice clauza abuziva trebuie eliminata din contract pentru simplul fapt ca este abuziva. Constatarea caracterului abuziv, conform legii, o face o instanta judecatoreasca. Este evident ca o clauza constatata ca abuziva trebuie eliminata din acele contracte în care se regaseste. Este evident ca atâta vreme cât se vor regasi prin sentinte judecatoresti clauze considerate abuzive ele vor fi eliminate.

Cred, pe de alta parte, ca partile, si creditorii si debitorii, au învatat din experienta ultimilor ani si din experienta crizei si ca în contractele noi de credit probabilitatea de a regasi asemenea clauze este mult mai mica. De aceea, probabil ca numarul clauzelor abuzive identificate va creste într-o prima instanta pe situatiile aflate în stoc dupa care se va reduce semnificativ.

Citeste mai departe pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie