Un proiect legislativ ar putea permite construirea pe spatiile verzi retrocedate
Camera Deputatilor are în lucru un proiect legislativ care ar permite construirea pe spatiile verzi retrocedate si care sunt proprietate privata. Daca prevederea ar fi aplicata, sute de hectare de spatiu verde s-ar pierde doar în Bucuresti, a explicat presedintele Asociatiei „Salvati Bucurestiul”, Nicusor Dan.
Printr-un proiect legislativ se solicita modificarea Legii 24/2007 prin introducerea unui articol care prevede posibilitatea construirii pe spatiile verzi private. „Chiar daca ar exista o contradictie între Legea 24/2007 a spatiilor verzi urbane si OUG 195/2005, ar prevala Legea 24/2007 ca lege speciala”, este de parere Nicusor Dan.
Prin aceasta prevedere, spatiile verzi dintre blocuri si bucatile de parcuri retrocedate ar deveni construibile. „Proiectul legislativ va fi discutat marti de Comisia de Administratie Publica a Camerei Deputatilor. Un miting de protest va fi organizat marti în fata Palatului Parlamentului. Mai multi reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale au solicitat prezenta la sedinta Comisiei”, a mai adaugat presedintele Asociatiei.
Legea mediului, OUG 195/2005 (asa cum a fost modificata prin OUG 114/2007) prevede în articolul 71 interzicerea schimbarii destinatiei spatiilor verzi. Legea 24/2007 a spatiilor verzi urbane confirma aceasta interdictie si impune sanctiuni pentru încalcarea ei.
Sute de hectare de spatii verzi au fost retrocedate
Atât în Capitala, cât si în tara au fost retrocedate sute de spatii verzi, care ar putea fi betonate în proportie de 85%, daca parlamentarii vor modifica Legea Spatiilor Verzi.
Ce zone verzi sunt în pericol:
-zeci de spatii verzi dintre blocuri, unele fiind parcuri amenajate
Parcul Plumbuita- 3,7 ha
Parcul Tineretului- 2 ha
Parcul Verdi – 5.65 ha;
Parcul Circului -14.38 ha;
Parcul IOR – 85 ha;
Parcul Tineretului -80.34 ha;
Parcul Floreasca – 7.4 ha;
Parcul Bazilescu – 13 ha;
Baza sportiva Spartac – 8,2 ha;
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!