Incep exproprierile pentru barajul de la Rastolita
Dupa 25 de ani de când s-a emis Decretul pentru realizarea proiectului barajului Rastolita, se întocmesc, în sfârsit documentele aferente exproprierii terenurilor necesare amplasamentului.
Prin proiectul de hotarâre elaborat de Departamentul pentru Energie, postat vineri spre dezbatere publica, se cere aprobarea amplasamentului lucrarii de utilitate publica de interes national „Amenajarea Hidroenergetica Rastolita” în suprafata de 210,4315 ha si declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor care constituie coridorul de expropriere al, expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, prin Societatea Comerciala de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica – S.A.
„Sumele individuale estimate de catre expropriator aferente despagubirilor pentru imobilele, proprietate privata, situate în coridorul de expropriere sunt, conform evaluarii, în cuantum total de 245.375 lei si vor fi alocate la cererea expropriatorului de Ministerul Finantelor Publice, în conditiile Legii nr.500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare „, se arata în art. 3 din proiectul de act normativ, cu precizarea ca sumele vor fi virate de catre Ministerul Economiei, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitarii acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Societatea Comerciala de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica – S.A. la dispozitia proprietarilor de imobile, în vederea efectuarii platii despagubirilor în cadrul procedurilor de expropriere.
Bunurile ce vor fi expropriate sunt proprietatea publica a comunelor Reghin, Rastolita, Lunca Bradului si Vatava din judetul Mures.
Comuna Rastolita – Ratosnya – este alcatuita din satele Rastolita, Borzia, Iod, Galaoaia si Androneasa si are o baza de exploatare forestiera si un santier pentru construirea unui baraj de hidrocenmtrala.
Aflata la poalele muntilor, ofera cai de acces în Muntii Calimani pe valea Rastolitei si pe valea Visei, iar în Muntii Ghiurghiului pe valea Iodului.
Veniturile populatiei, în proportie de 90%, sunt realizate din exploatarea si prelucrarea lemnului din zona, si din pasunat, numai 10% din alte activitati comerciale. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!