Victor Ponta despre transferul Transelectrica si Transgaz de la Ministerul Finantelor la Secretariatul General al Guvernului

 

Transelectrica si Transgaz au fost transferate la Secretariatul General al Guvernului (SGG) deoarece Ministerul Finantelor (MFP), în calitate de reglementator al viitorului sistem de redevente, nu mai poate fi si administrator al acestor companii, a declarat premierul Victor Ponta.

victor ponta9El a aratat totodata ca proiectele comune pe care România le are cu Republica Moldova si Turcia reprezinta un alt motiv pentru acest transfer.

Premierul a raspuns astfel întrebat de presa care este motivul pentru care Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta în acest sens, fara o dezbatere prealabila si fara sa anunte adoptarea actului.

Surse oficiale au declarat, vineri dimineata, agentiei Mediafax ca Transelectrica si Transgaz au fost trecute de Guvern, prin ordonanta de urgenta, de la Ministerul Finantelor la Secretariatul General al Guvernului, argumentul fiind ca transferul este necesar pentru realizarea cablului submarin cu Turcia si conexiunilor energetice cu Moldova. Informatia a fost confirmata ulterior de Guvern.

Transelectrica si Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic si s-au aflat în portofoliul Ministerului Finantelor, condus de PNL.

Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD.

Ordonanta de urgenta a fost aprobata în ultima sedinta de guvern, la care Daniel Chitoiu (Finante) si Andrei Gerea (Economie), propusi de PNL spre înlocuire, nu au participat, în locul lor fiind prezenti secretari de stat.

„Ordonanta a fost data ca sa putem desfasura marile proiecte de interconectare cu Moldova si Turcia si sa dezvoltam infrastructura energetica. În plus, Ministerul Finantelor urmeaza sa promoveze Legea privind stabilirea redeventelor, deci nu putea sa fie si cu reglementare, si cu management. Este împotriva regulilor UE”, afirma surse din Guvern.

Ordonanta de urgenta este argumentata prin „atributul suveran al Guvernului de a administra proprietatea privata a statului, necesitatea monitorizarii directe, la nivelul conducerii Guvernului, a evolutiei agentilor economici cu capital majoritar de stat din domeniul resurselor energetice, în consonanta cu obiectivul national al asigurarii independentei energetice a României, neadoptarea masurilor propuse fiind de natura sa produca efecte negative pe termen mediu si lung în acest domeniu fundamental al economiei, prin rolul primordial al Cancelariei premierului de a asigura suport prim-ministrului în ceea ce priveste coordonarea procesului de elaborare a cadrului general pentru definirea prioritatilor Guvernului, în conformitate cu Programul de guvernare si cu angajamentele internationale asumate de România, precum si statutul Secretariatului General al Guvernului, care constituie elementul de legatura si stabilitate a guvernarii, precum si prin necesitatea accelerarii masurilor de natura a evita declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana împotriva României în ceea ce priveste respectarea principiilor separarii calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale, pe de o parte, de calitatea de actionar la operatorii economici de transport al electricitatii si gazelor naturale, pe de alta parte, statuate la nivelul legislatiei obligatorii a Uniunii Europene”.

Astfel, ordonanta stabileate ca exercitarea drepturilor si îndeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar a statului la Transelectrica si Transgaz se realizeaza de catre Guvern prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, iar reprezentantii statului în adunarea generala a actionarilor vor fi numiti si revocati prin ordinul secretarului general al Guvernului, la propunerea sefului Cancelariei Primului-Ministru.

Participarea acestor reprezentanti în sedintele adunarii generale a actionarilor se face pe baza si în limitele mandatului primit prin ordinul secretarului general al Guvernului, la propunerea sefului Cancelariei Primului-Ministru.

În exercitarea drepturilor si îndeplinirea obligatiilor decurgând din calitatea de actionar a statului la aceste companii, Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, va actiona în concordanta cu politicile si strategia în domeniul energiei si gazelor naturale elaborata de ministerul de resort în conformitate cu prevederile Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012.

Începând cu data exercitarii drepturilor si îndeplinirii obligatiilor decurgând din calitatea de actionar a statului la aceste companii, procedurile privind selectia administratorilor, aflate în derulare, se preiau si se duc la îndeplinire de catre Secretariatul General al Guvernului, care se subroga în toate drepturile si obligatiile Ministerului Finantelor Publice.

Se autorizeaza Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, sa initieze si sa aprobe, dupa caz, toate operatiunile si demersurile necesare pentru trecerea actiunilor detinute de Transelectrica la Societatea Comerciala ” Operatorul Pietei de Energie Electrica”- S.A.-OPCOM si la Societatea Comerciala FORMENERG – S.A. în proprietatea privata a statului si administrarea Departamentului pentru Energie, cu respectarea prevederilor legale incidente.

Dispeceratul Energetic National si Dispeceratul National de Gaze Naturale ramân în coordonarea metodologica si functionala a ministrului delegat pentru energie, post ocupat în prezent de Constantin Nita (PSD).

Procedurile de expropriere în curs de desfasurare se continua de catre Secretariatul General al Guvernului, cu mentinerea valabilitatii actelor si procedurilor îndeplinite pâna la data intrarii în vigoare a ordonantei de urgenta.

Transelectrica si Transgaz sunt companiile gestioneaza retelele pentru transportul electricitatii, respectiv al gazelor naturale.
În martie anul trecut, cele doua companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finantelor, dupa ce Comisia Europeana a impus separarea calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale de calitatea de actionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Schimbarea actionariatului celor doua companii a fost anuntata înca din martie 2012, însa la acea data Guvernul nu hotarâse care minister sa preia participatiile.

Statul detine 58,69% din capitalul Transelectrica si 73,51% din titlurile Transgaz Medias. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie