Modificarea hotararii 235/2014 a Consiliului de Mediere

 

Formarea continua a mediatorilor, prevazuta de art. 9 din Legea 192/2006 precum si de art.3 punctul 4 litera  din ROF nu prezinta un element de noutate pentru mediatori fiind cuprinsa de cativa ani ca si obligatie profesionala pentru acestia.

Zeno Sustac, mediator

Zeno Sustac, mediator

In acest sens a fost adoptata hotarea Consiliului de Mediere nr. 235/25.01.2014.
Rolul acesteia este de a stimula colegii mediatori sa se formeze continuu, cu beneficii pentru intreg sistemul de mediere din Romania.
De-a lungul timpului Consiliul a acordat termene largi mediatorilor pentru indeplinirea acestei obligatii profesionale prevazuta de legea de organizare si functionare a profesiei.
Ca urmare a solicitarilor venite din partea mediatorilor si ale asociatiilor profesionale ale mediatorilor in luna februarie 2014, Consiliul de Mediere a decis rediscutarea acestei hotarari in sedinta din data de 22.02.2014, asa cum se poate observa lecturand ordinea de zi a sedintei afisata pe site-ul Consiliului de Mediere.
Cu siguranta in urma rediscutarii, se vor identifica solutii care sa corespunda intru totul nevoilor mediatorilor si sistemului de mediere din Romania.

Zeno Sustac

Acest articol reprezinta opinia personala exclusiva  a autorului. MediereNet.ro nu îsi asuma reponsabilitatea pentru continutul acestui articol.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

7 comentarii

  1. Fota Alexandru spune:

    Hotarârea cdM unde şi dv. stimate coleg aţi avut un rol important este în opinia mea ilegală, deoarece încalcă prevederile art.7 şi 15 din Legea Medierii. Eu am lucrat numai cu norme juridice 33 ani, acum fiind pensionar şi deci nu trăiesc din mediere pentru că unu nu avem cadru legislativ adecvat şi doi nu ne ajută nimeni, ba mai mult ne încurcă, în special Consiliul de unde nu am primit niciun sprijin. Personal mă simt furat de banii investiţi în 2010 când am efectuat cursul. Ştiu foarte sigur că, CDMediere sprijină Şcolile de formare profesională numai pentru a câştiga. Acum când toată lumea are dreptul să medieze profesia de mediator este sau va deveni caducă. Deci, ţineţi-o tot aşa. Dumnezeu să vă binecuvinteze!

    • alexandru spune:

      Ha haha ,,aveti perfecta dreptate dle Alex.

    • Claudiu spune:

      Alte biruri pe spatele mediatorilor. CM sa faca intr-adevar ceva pentru mediatori prin initiere legislativa pentru functionarea cu adevarat a medierii si dupa aceea sa impuna niste taxe modice, nu stabilite de formatorii profesioinali ce apartin unor persoane ….Cine stie ce hotarari mai emite CM pe viitor. Eu propun ca pe viitor membrii CM sa fie alesi aleatoriu dupa tabelul de mediatori autorizati si nu sa se aleaga intre ei.
      Foarte bine ati scris dl. FOTA !

  2. MACOVEI ION, Mun. Pascani, jud. Iasi spune:

    TOT O PARERE PERSONALA ESTE SI URMATORUL COMENTARIU. CRED CA AR FI NECESARA FORMULAREA UNEI HOTARARI DATA DE CM PRIN CARE FORMATORII CARE FAC PARTE DIN CONDUCEREA CM SA FIE IN CONFLICT DE INTERESE CU FUNCTIA. INCA O INTREBARE: PE FORMATORI CINE-I PREGATESTE ? EU CRED CA STUDIUL INDIVIDUAL. AR FI BINE CA SI MEDIATORII SA-SI INBUNATATEASCA PREGATIREA PROFESIONALA TOT PRIN STUDIU INDIVIDUAL. CUMPERI CARTI SI CITESTI. DACA NU INTELEGI CEVA POTI INTREBA COLEGII, PRIN INTERMEDIUL INTERNETULUI. PREGATIREA CONTINUUA SE FACE NUMAI PRIMIND DIFERITE MATERIALE, CHIAR SI SPETE PE INTERNET, FAPTUL CA ESTI INSCRIS INTR-UN GRUP PE INTERNET SI PRIMESTI DIFERITE MATERIALE, SPETE REZOLVATE DE COLEGI, POATE FI CONSIDERATA PREGATIRE CONTINUUA. SA NU UITAM CA DACA NU NE PRICEPEM SE POATE APELA LA UN COLEG – COMEDIEREA.

  3. Cioran Dan spune:

    Multumim D-le Zeno , de 8 ani ne tot „stimulati ” cu fel de fel de promisiuni, proiecte – niciodata realizate, modificari legislative ,etc …Ce-ar fi sa nu mai rediscutati Hotararea si asa ne-ati umilit si batjocorit destul, iar ca solutii va recomand DEMISIA – cineva trebuie sa-si asume si sa raspunda NU ?…sau tot NOI suntem vinovati ?

    • alexandru spune:

      Demisia de onoare ,este pentru oameni care au onoare ,coloana vertebrala si caracter.
      Or fi printre cei aflati in conflict grav de interese asemena oameni??

  4. alexandru spune:

    Sunt de facut niste precizari minimale

    1 Cand piata formarii initiale a scazut ,pentru ca formatorii au produs f multi mediatori pe bani f frumosi ,simplu de calculat inmultind nr de mediatori cu 1000 eur ,domnii au pus ochii pe formarea continua ,adica sa mulga efectiv sistemul,sa mulga colegii ,cei care i-au votat ca sa intre in CM
    IN BENEFICIUL LOR , nu al mediatorilor, se concep asemenea hotarari profund ilegale.

    2 Ilegal nu se face distinctie intre formatori de formare initiala si cine poate face formare continua ,activitate ce trebuie facuta in interesul mediatorilor, nu mulgand de bani mediatorii in beneficiul unui grup.
    Daca doriti puteti simplu sa calculati acest beneficiu penru ei, probabil un milion de euro pe an, care este cheltuiala pura…fara beneficiu pentru mediatori.
    3 Cine si ce interes are apropos de toate hotararile CM care au institui monopol,de acum un an, pe formare si cel mai grav si ilegal pe formarea continua????
    Raspuns corect, EI ,cei care fac si desfac ,si care culmea sunt votati ca sa sprijine mediatorii.
    4 Ce inseamna conflict de interese??? Cum poate oare cineva care este implicat in activ furnizorilor de formare, ca actionar sau persoana interesata ,este formator,examinator,evaluator ,sa afiseze vizibil pe site acest lucru,sa faca parte din CM si sa voteze si aprobe norme in interes propriu si in detrimentul celor pe care ii reprezinta ?
    Cat de legal este ??
    Sunt aceste hotarari lovite de nulitate??
    5 Concurenta pe piata formarii mai este acum loaiala??
    6 De ce teme de formare continua nu pot fi facute si de catre mediatori?? care in majorite au si alte specializari,meserii ,si un schimb de cunostinte cu referire expresa la mediere pe teme care intereseaza ,cu referire la spete concrete.
    7 De ce nu se poate face formarea continua on-line ,pe o platforma e-learning ,unde sa fie incarcate de catre specialisti teme avizte de CM .Eventual CM sa se implice in acest proiect cu asociatiile dar,acessand fonduri europene pe masura POSDRU ,sau alte solutii alternative care sa nu descurajeze marea masa a mediatorilor.
    Probabil ca ar mai fi multe zeci de asemenea intrebari dar ma opresc aici.
    Nu astept reprici ci solutii.
    Nu modificare dl Zeno ,ci anularea tuturor actelor lovite de nulitate din cauza unui conflict grav de interese si probabil ca si din alte motive pe care le las la aprecierea colegilor avocati.

    cu prietenie
    Alexandru

Adaugă părerea ta


 

Distribuie