Arieratele companiilor de stat vor fi reduse cu 2 miliarde de lei

 

Guvernul va adopta un plan de restructurare, în urmatoarea sedinta, care va include o reducere a arieratelor companiilor de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei, a anuntat, vineri, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

arierate„În primul rând, arieratele companiilor de stat, primele pe care le observam, aproximativ 8 miliarde de lei, au scazut de la luna la luna. Nu au scazut atât de agresiv, atât de mult cât ne-am propus sa scada, dar traim într-un context.

În acest context, datoriile sectorului privat nu au scazut mai rapid decât ale sectorului public, iar raportul e de 4 la 1, deci privatul are datorii la stat de patru ori mai mari decât statul. În sedinta urmatoare de Guvern, cum a spus si domnul prim-ministru, vom adopta un plan de restructurare, care va include o reducere a arieratelor companiilor de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei”, a aratat Liviu Voinea.

La începutul acestei luni, sefa misiunii Fondului Monetar International (FMI) în România, Andrea Schaechter, arata ca Guvernul nu si-a îndeplinit tinta de reducere a arieratelor asumata pentru ultimul trimestru al anului trecut.

‘Reducerea arieratelor asumata pentru finalul lunii septembrie – finalul lunii decembrie, de un miliard (de euro – n.r.), nu a fost realizata. Speram ca Guvernul sa revina si sa recupereze. Trebuie luate masuri de restructurare în aceste companii. Avem tinte trimestriale, iar tinta pentru urmatoarea perioada este mai putin de un miliard’, a spus ea.

‘Nu pot sa va dau nume de companii acum, dar sectorul transporturilor, unde discutam de ceva vreme, este unul dintre sectoarele care contribuie cel mai mult în termeni negativi la aceste arierate. Aici sunt peste 50% din aceste arierate’, a continuat Schaechter.

Ea a mentionat totusi CFR Calatori si CFR Infrastructura, unde bugetele pentru acest an au fost adoptate si se asteapta noi progrese, iar nivelul subventiilor trebuie aliniate acestor bugete.

Schaechter a subliniat ca aceasta problema trebuie transata pâna la urmatoarea întrunire a boardului FMI, care de regula are loc la doua luni de la finalul fiecarei vizite.(AS – autor: George Banciulea, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie