Apelul Finban catre asociatiile profesionale ale mediatorilor

 

Asociatia de mediatori Finban a trimis catre toate asociatiile de mediatori o scrisoare cu actiuni propuse, pornind de la prevederile hotararii 235/2014 a CdM, care include initiativa Finban de a adresa CdM-ului o invitatie la mediere.
Finban considera ca, tinanad cont de specificul profesiei de mediator, acest demers este cel mai potrivit pentru a solutiona neintelegerile cu Consiliul de Mediere.

Redam cuprinsul apelului adresat de Finban:vitatei
finban logo” Nr.11/12.02.2014

Către,

Asociatiile de mediatori din România

Stimati Colegi

Mediatorii din Asociatia de Mediatori din domeniul Financiar Bancar – FINBAN, au luat act cu îngrijorare de ultimele decizii ale Consiliului de Mediere (ne referim în principal la Hotărârea nr.235/25.01.2014).

Membrii Asociatiei FINBAN si-au exprimat preocuparea pentru modul nesatisfăcător în  care Consiliul de Mediere reprezintă interesele mediatorilor, pentru maniera insuficientă în care profesia de mediator este sustinută, mediatizată si structurată, fără o reactie efectivă si eficientă din partea acestuia la asaltul altor profesii liberale asupra medierii si mediatorilor.

Atitudinea Consiliului de Mediere a demonstrat, în ultima perioadă, o preocupare susținută mai mult în interesul unora dintre membrii acestuia, prin instituirea unor reguli care să constrângă mediatorii să plătească mai multi bani pentru organizatorii de training, în pofida obligatiei de a organiza cursuri gratuite care să ducă la cresterea calitătii actului de mediere. A devenit evident un conflict de interese în luarea deciziilor pentru membri Consiliului de Mediere care sunt si formatori si organizatori de cursuri.

Consiliul de Mediere a luat o hotărâre prin care dreptul la asociere, drept garantat de Constitutia României prin art 40, a fost limitat imperativ si a devenit obligatorie restrictionarea la înscrierea într-o singură asociatie profesională, ceea ce intră în conflict chiar cu principiul de libertate fundamentală definit de Constitutia României prin însăsi notiunea, pe fond, de obligativitate promovată prin Hotararea Consiliului de Mediere nr.235/25.01.2014.

Faptul că în actualul cadru organizatoric al activitătii de mediere s-a ajuns la o situatie total neprielnică, ce nu face cinste acestei profesii menite să rezolve diferendele într­o manieră destinsă si propice întelegerii, comunicării si consensului între parteneri, ne duce la concluzia că a venit vremea restructurării organizatorice a mediatorilor si a activitătii de mediere, sens în care lansăm invitatia la dezbatere fie pentru organizarea unei ,,confederatii” care să reprezinte acel partener de dialog ce poate impune atentia Consiliului de Mediere, fie pentru transformarea organizatorică a profesiei de mediator într-o structură de tip BAROU/ANEVAR/UNIUNEA NOTARILOR etc. Pentru buna ordine, precizăm că, din perspectiva noastră, scopul exclusiv al acestui demers de restructurare este cel de promovare a profesiei de mediator.

Analizând propunerile membrilor FINBAN, Consiliul Director al acesteia a luat decizia de a adresa Consiliului de Mediere o INVITATIE LA MEDIERE, în numele membrilor asociatiei care sunt nemultumiti de modul în  care Consiliul de Mediere le reprezintă interesele. Intentionăm totodată să participăm la Sedinta Comisiei Permanente din data de 21.02.2014 si la cea a Consiliului de Mediere din data de 22.02.2014, ocazie cu care vom ridica în discutie problemele mentionate mai sus.

Medierea a avut de la bun început sansa unei structuri institutionale formată din profesionisti dispusi să-si asume organizarea, promovarea si dezvoltarea profesiei de mediator, iar actualul Consiliu de Mediere, în opinia noastră, nu reuseste să realizeze aceste obiective. Precizăm că demersul de mai sus este un prim pas pentru atingerea consensului si abordarea unui traseu pozitiv al colaborării dintre Consiliul de mediere si mediatori.

În măsura în care membri asociatiei dumneavoastră împărtăsesc aceleasi preocupări cu privire la activitatea Consiliului de Mediere, vă rugăm să vă alăturati demersului nostru, să ne comunicati opiniile dvs. si să participati alături de noi la sedintele organizate de Consiliul de  Mediere în zilele de 21-22.02.2014.

Suntem de acord cu cea mai mare parte a problemelor ridicate de alte asociatii de mediatori pe acest subiect în mediile de comunicare, în cele mai multe cazuri acestea fiind convergente cu lista problemelor pe care dorim să le punem in discutia Consiliului de Mediere. Nu dorim ca acesta să preia lista noastră de nemultumiri si să o analizeze, ci dorim să stăm fată în fată cu Consiliul de Mediere si să discutăm ca parteneri cu singurul obiectiv comun, acela ca medierea să-si atingă scopul pentru care a fost creată si să fie sustinută institutional astfe încât să devină o profesie liberală de bază, necesară si utilă societătii.

Constantin Rotaru, presedinte Finban”

Constantin Rotaru, presedinte Finban

Acest articol reprezinta opinia personala exclusiva  a autorului. MediereNet.ro nu îsi asuma reponsabilitatea pentru continutul acestui articol.

 

Cuvinte cheie: , , , ,

 

4 comentarii

  1. Vargan Vasile - Suceava spune:

    Demersul este corect si logic.De ce alti colegi nu-si exprima parerea,unii au o retinere,de ce?

  2. alexandru spune:

    k A veti dreptate perfect ,dar trebuie sa tineti cont de faptul ca aceste hotarari nelegale ,spun aceste pentru ca sunt mai multe,sunt aprobate de catre ceidin CM care sunt in conflict de interese,ei fiind direct interesati sa traga beneficii personale in pofida mediatorilor.
    Discutia apropos de centralizarea asocierii mediatorilor este o diversiune clara.In acest caz CM trebuie sa dispara si mi se para ca trebuie sa fim naivi ca sa desfiintam un asemena organism creeat prin lege.Libertatea de a alege modul de asociere este esential.
    A,da, daca e vorba de interese comune si slava Domnului avem destule interese comune noi mediatorii,atunci da putem sa facem acorduri intre asociatii pe aceste interese .
    Problema formarii continue este grava ,ea trebuie sa fie facuta in beneficiul mediatorilor,la costuri minime,de catre mediatori in general impreuna cu specialisti ,pe teme solicitate de catre mediatori si in stilul nostru.

    • Multumesc pentru comentarii. Ma bucur ca, iata, mediatorii s-au „trezit” si incep sa ridice glasul fata de abaterile Consiliului de mediere. Cred in continuare ca cea mai potrivita cale pentru mediatori pentru a-si rezolva disputele este calea medierii. Evident un proces putin deosebit de practica obisnuita. Nici nu doresc sa chem un mediator din afara (care nu are legaturi cu C de Med si cu profesia din Romania). Nici calea contenciosului (care este tot o forma de externalizare) asa cum o vede asociatia din Galati, nu mi se pare a fi prima solutie. Cu siguranta ca vom fi de alaturi de colegii din Galati daca se va ajunge la asa ceva. Merg mai departe si anticipez ca daca nu se va ajunge la „mediere”, vom initia procedura de demitere a C de Med cf art. 17 (4’1) din lege.
      Legat de „unificarea” asociatiilor, nu stiu unde se va ajunge. In momentul de fata cea mai buna abordare este, ai dreptate, prin acorduri de colaborare (FINBAN are deja semnate asemenea acorduri c unele asociatii)

      • alexandru spune:

        Cei din CM stau linistiti cand e vorba de solutia revocarii deoarece si solicitare facuta de 1/4 si aprobarea de 1/2 din totalul mediatorilor, este aproape imposibila,este gen referendum de demitere a Presedintelui.
        Pozitia APMR prin vocea Dnei Daniela Popoviciu este transanta si f bine documentata ,si cred ca trebuie sustinuta .
        Parerea mea am postat-o ca si comentariu la articolul Dlui Zeno ,din prezenta publicatie.Dansul afirma senin ca aceste demersuri sunt in beneficiul mediatorilor ,iar eu m-am oferit sa-i axplic care este diferenta intre profit si pierdere,deoarece acest demers este in beneficiul unui grup restrans de formatori ,al membrilor CM,al celor care pe ultima suta de metrii au autorizat furnizori de formare si in pofida si pe cheltuiala mediatorilor care trebuie sa suporte taxe suplimentare si punctaje pe bani grei.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie