Organizatia Mondiala a Sanatatii va verifica vaccinul gripal produs la Institutul Cantacuzino
Experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) vin la Bucuresti, în perioada 24 – 28 februarie, pentru a ajuta la revizurirea procesului tehnologic si identificarea problemelor aparute la fabricarea vaccinul gripal produs la Institutul Cantacuzino, a anuntat, joi, ministrul Eugen Nicolaescu, anunta Mediafax.
Nicolaescu a refacut joi, la sediul institutiei, etapele redeschiderii liniei de fabricatie de la Cantacuzino si reluarii productiei de vaccin antigripal, încheiate cu scandalul descoperirii în doze a unei cantitati de endotoxine în doze ce face inutilizabile produsele de imunizare.
Cu acest prilej, ministrul Sanatatii a afirmat, din nou, ca a cerut sprijin Serviciului Român de Informatii (SRI), pentru a afla ce anume a dus la influentarea calitatii vaccinului.
„Am primit informatii, din diverse surse, ca pe toata linia de fabricatie a vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino, mai mult sau mai putin voit,unele persoane, salariati sau fosti angajati ai Institutului au influentat în mod negativ producerea vaccinului gripal. Suspiciunea este întarita de faptul ca specialistii din cadrul laboratoarelor Institutului, cu experienta si abilitate sa monitorizeze permanent procesul de productie nu au evidentiat pe parcursul derularii acestuia nicio abatere de la parametrii de calitate ai produsului, la niciuna dintre cele opt serii de productie. De aceea, am solicitat sprijin Serviciului Român de Informatii pentru a afla ce anume a dus la influentarea calitatii produsului si daca informatiile primite se adeveresc sau nu”, a spus Eugen Nicolaescu.
Demnitarul a adaugat ca dupa ce ministerul va primi rezultatele anchetelor legate de vaccin, dosarul „va merge mai departe, la Parchet sau la Politie”.
Potrivit lui Nicolaescu, Ministerul Sanatatii (MS) a facut „tot ce este posibil din punct de vedere politic, legal, economic si moral pentru ca activitatea de la Institutul Cantacuzino sa fie reluata si sa repunem pe piata brandul Cantacuzino”.
„Ministerul Sanatatii si-a îndeplinit obligatiile privind punerea în functiune a liniei de fabricatie a liniei de productie pentru vaccinul gripal sezonier. Mai mult aceasta linie a fost acreditata potrivit standardelor în vigoare (GMP). Institutul Cantacuzino a fost, de la bun început, un obiectiv de management si nu cred ca ar trebui sa fie permisa folosirea lui în batalia politica, de nimeni. Cred cu tarie ca autoritatile si absolut toti ceilalti factori implicati trebuie sa depuna toate eforturile pentru ca Institutul Cantacuzino sa-si recapete reputatia si sa produca vaccin antigripal”, a mai spus ministrul Sanatatii.
În acelasi context, Eugen Nicolaescu a reamintit ca MS a convins Executivul sa acorde Institutului Cantacuzino statutul de serviciu de interes economic general pentru o perioada de zece ani si, pentru acest lucru, unitatea de cercetare a fost finantata din Fondul de rezerva al Guvernului cu 10 milioane de lei.
Totodata, a precizat ministrul, MS a solicitat tuturor organismelor cu atributii legale clarificarea situatiei privind vaccinul gripal si stabilirea masurilor pentru eliminarea posibilelor deficiente în scopul reluarii productiei de vaccin gripal în 2014 fara niciun fel de risc. „Vreau sa spun clar: indiferent ce functie voi avea sau unde voi fi, voi actiona în continuare si pentru reluarea fabricatiei produselor traditionale ale Institutului Cantacuzino astfel încât, în urmatorii ani, sa fie o unitate de elita în acest domeniu”, a adaugat ministrul Nicolaescu.
Demnitarul a continuat apoi explicatiile privind fabricarea vaccinului gripal la Institutul Cantacuzino, reclamând folosirea subiectului legat de vaccin în scopuri politice.
„Cu toate ca am postat pe site-ul oficial al MS, înca din data 8 februarie 2014, toate documentele care certifica corespondenta dintre MS, ANM (Agentia Nationala a Medicamentului – n.r.), Institutul Cantacuzino si Comisia de Specialitate care a efectuat studiul clinic, multi nu au considerat necesar sa se documenteze înainte sa faca afirmatii eronate si, ciudat, continua înca sa manipuleze opinia publica. Înteleg acuzatiile si comentariile unor oameni politici, sunt atacuri politice, care pot fi calificate cu diverse atribute, la care nu doresc sa raspund din functia pe care o detin. Însa nu înteleg o parte a mass media, care ar trebui sa-si pastreze obiectivitatea, mai ales într-un subiect de importanta nationala. Afirm, fara urma de dubiu, ca Ministerul Sanatatii are ca principala responsabilitate asiguranta sanatatii populatiei si asta face cu toate mijloacele legale, profesionale si morale pe care le are la dispozitie”, a spus Nicolaescu.
Eugen Nicolaescu a subliniat, o data în plus, ca MS nu poate da aviz pentru punerea pe piata a vreunui medicament sau vaccin. „Singura institutie abilitata pentru acest lucru este ANM, institutie responsabila de politica medicamentului”, a adaugat el.
Citeste mai departe pe romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!