Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM denunta situatia grava a sistemului in fata celor doua noi Coduri in materia penala

 

Membru CSM denunta teroarea la care sunt supusi magistratii si critica Parlamentul pentru ca vrea sa-i lase fara nici o aparare.

cristi danilet2Judecatorul Cristi Danilet, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), este de-a dreptul suparat din cauza intentiei Parlamentului de a abroga articolul ce ar fi pus stavila atacurilor la adresa Justitiei. Danilet denunta situatia grava a sistemului în fata celor doua noi Coduri în materia penala, creata de faptul ca Guvernul nu si-a facut treaba.

Evenimentul zilei: – E o mare graba în Parlament pentru modificarea articolului 276 din Codul Penal, prin care ar fi pedepsiti cei care pun presiuni asupra Justitiei…

Cristi Danilet: – Argumentul Senatului, la patru zile de la intrarea în vigoare a Codurilor, a fost acela ca prin acest articol s-ar aduce atingere libertatii de exprimare. Dar acest articol, în primul rând nu viza presa si, în al doilea rând, ducea la sanctionarea persoanelor care acuza judecatorii sau procurorii de savârsirea unei abateri disciplinare sau a unei infractiuni, încercând sa le influenteze decizia pe care o vor da. Acest articol vroia sa puna opreliste unui fenomen. Exista cazul unei judecatoare de la Oradea care a sesizat Parchetul despre amenintari la adresa ei si a copiilor, în legatura cu cazuri pe care le solutiona.

Sunt politicieni, afaceristi, avocati care ameninta judecatorii. Sunt judecatori care se plâng ca în sala nu mai pot stapâni oamenii, pentru ca ei vad ca sunt politicieni care critica în mod liber judecatorii sau hotarârile judecatoresti si-si închipuie ca acelasi lucru îl pot face si ei.

Când tu ameninti viata unui judecator este un lucru extrem de grav. Sigur, noua ni se cere sa fim verticali. Si suntem, cei mai multi.

– Prin abrogare ar disparea o forma de protectie a magistratilor?!

– Este un articol nou, de abia este intrat în vigoare, urmare a unor cazuri concrete. Este o chestie stupida ca, la patru zile de la intrarea în vigoare, tu sa spui ca îl abrogi, în conditiile în care noi avem judecatori amenintati în concret, nu asa, în general.

– Putem sa-i banuim de stupizenie pe parlamentari sau au interese?

– Eu cred ca se încearca intimidarea Justitiei, în mai multe feluri. Sentimentul meu este ca sistemul judiciar este deja timorat. Acum o saptamâna am avut un atac mojicesc la adresa presedintelui Înaltei Curti si nu am avut nici un fel de reactie. Nici o reactie a asociatiilor profesionale, nici o reactie a membrilor CSM sau a fostilor membri CSM. Tot sistemul tace. Toata lumea este îngrozita. Astazi, daca iesi public, esti linsat. Uitati-va la cazul meu: îndraznesc sa spun ca sunt presiuni asupra judecatorilor si se leaga de mine, de nume, de cum arat, de familie s.a.m.d. Uitati-va la calomniile aparute despre mine si doamna Ghica (Alina Ghica, judecator, membru CSM – n.r.), cum ca am fi încasat nelegal drepturile salariale în perioada revocarii. Este de notorietate ca noi am câstigat procesul acela cu CSM.

-Deci articolul 276 ar fi pus oprelisti intimidarilor?

– Nu putem spune ca un judecator a dat un dosar la comanda politica. Daca un judecator ar primi o dispozitie din partea sefului ierarhic a unui politician, ar fi infractiune. Când spui ca acel judecator a dat o dispozitie comitând infractiunea de abuz în serviciu, este o calomnie. Or noi nu mai suntem aparati în momentul de fata de nimic. Uitati-va la avocatii care înjura judecatorii, la politicienii care fac acelasi lucru, uitativa la trusturile de presa acaparate politic.

– CSM a facut un pas în spate. Este un efect al acestor conditii de nesiguranta?

– Nu stiu daca tine de conducere sau de o anumita mentalitate. Eu sunt un tip militant si nu o fac de dragul meu, ci al colegilor care nu mai pot de numarul de dosare. Am ajuns la 3,3 milioane de dosare solutionate anul trecut. Asta înseamna 1.100 pe cap de judecator, peste media europeana.

Eu ies public si spun ca trebuie sa aparam judecatorii si unii membri CSM sau unii judecatori din asociatii nu sunt de acord cu astfel de iesiri. Nu stiu de ce. Poate le este frica. Poate cred ca nu trebuie raspuns la fiecare atac. Efectul pervers este: nu raspunzi la atacuri, ele nu înceteaza, se întetesc! Ar trebui sa fie o reactie institutionala. Nu este. Uitati-va la premierul Ponta care, în ultimul an, a atacat toate dosarele în care au fost condamnari cu oameni politici. În toate a simtit nevoia sa se exprime în spatiul public si sa acuze ca acea solutie a fost data altfel decât potrivit legii sau probelor de la dosar. Nu este singurul care face acest lucru.

Citeste interviul integral pe evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie