Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania: Romania este o economie a buncarelor

 

Economia României, asa cum este ea construita în prezent în ceea ce priveste mediul de afaceri, este o ”economie a buncarelor”, în care importurile sunt procesate si retrimise catre export, ceea ce creaza crestere economica dar nu si o îmbunatatire a nivelului de trai, a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Florin PogonaruPotrivit unei analize ZF, 61 din cei mai mari 100 de exportatori se regasesc si între cei mai mari 100 de importatori.

”Trebuie regândit modelul de afaceri pe care îl avem azi orientat spre export.
Eu sunt pentru exporturi, dar daca te uiti la modelul pentru export, acesta a creat o economie româneasca a buncarelor. Primeste importuri, le prelucreaza în buncarul respectiv, firma respectiva, si livreaza outputuri la export. Astfel creste economia fara crestere a standardelor de viata”, a spus Pogonaru în cadrul Romanian Business Leaders Summit.

Potrivit acestuia, orice abordare pentru îmbunatatirea calitatii economiei si a standardului de viata trebuie sa pornasca de la un guvern ”pro business”, care sa îsi faca structura mai eficienta si sa mizeze pe aspectele care au sanse reale de dezvoltare.

”Trebuie pornit de la a încuraja recrearea lanturilor de valori, a încuraja nu numai consumul de produse românesti ci si subcontractarea firmelor românesti. Ne intereseaza sa mergem în licee sa stârnim tineretul la programare 3D. Trebuie sa facem lucruri cu curaj nu cu jumatati de masura”, a mai spus Pogonaru.

În ceea ce priveste statul, potrivit lui Pogonaru structura administrativa actuala este una ”înfundata”, cu ministere ”care nu au obiect de activitate”.

”Nu pot, ca om de afaceri, sa nu remarc ca exista ministere care nu au obiect de activitate, ca sunt ministri care au probleme politice mai mari decât orice altceva. Suntem între Ucraina si Ungaria, care nu sunt exemple pozitive. Trebuie sa spunem cum ne definim si sa rupem vechile paradigme. Vorbim despre stat mic si stat mare, dar problema României e de stat eficient. Exista un stat înfundat, cu ministere care nu îsi au locul. Societatea româneasca nu va evolua prin revolutii, ci incremental prin pasi mici”, a declarat presedintele AOAR. Andrei Cîrchelan, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie