Cum arata „electoRatele” in alte doua tari europene?

 

Sa platesti mai putin la banca – un vis al debitorilor de pretutindeni, folosit cu sârg de unele guverne în perioadele electorale. Cum arata „electoratele” în alte doua tari europene în care statul si-a propus sa reduca datoria privata.

credite de consumGuvernul Ponta a venit cu propunerea ca românii cu venituri sub medie si credite la banci sa plateasca rate înjumatatite timp de doi ani, acestia beneficiind de un credit fiscal: pâna la 200 de lei din impozitul pe venit se întorc la debitor pentru ca acesta sa-si plateasca costurile mai mari generate de reesalonarea împrumutului. Restructurarea s-ar face pe o perioada de pâna la doi ani, creditul s-ar prelungi cu doi ani. De asemenea, dupa ce trec cei doi ani în care rata este redusa la jumatate, contribuabilul ar urma sa primeasca timp de doi ani acel credit fiscal.

Schema fiscala, la care a lucrat si Banca Nationala – unele surse atribuie paternitatea acestia chiar Bancii -, nu a fost prezentata înca într-o forma scrisa, astfel ca nu stim cum se va aplica exact.

Cei de la Fondul Monetar International considera ca schema propusa de guvern este unica în Europa, desi nu au putut spune daca va fi si eficienta. Nici bancherii nu spun daca e buna sau nu, în timp ce alta parte a publicului suspecteaza ca masura este una de salvare a bilanturilor sistemului bancar cu bani publici, într-o forma usor voalata.

Schema româneasca nu rezolva însa problema, nici chiar pentru cei cu venituri mici, singurii de fapt care vor beneficia de ea. Singurul avantaj pare a fi doar perioada de respiro de doi ani, dar care are un pret: chiar si dupa ce datornicul a primit reducerea de impozit pe venit, la final va datora mai mult bancii decât înainte de aplicarea schemei de sprijin. ECONOMICA.NET a aratat ca suma de rambursat va fi mai mare, chiar pe exemplul de credit cu care Guvernul a sustinut schema în fata FMI

Promisiunile de reducere a datoriilor în vremuri electorale nu sunt, însa, o inventie româneasca. Tari precum Islanda si Ungaria au venit cu masuri guvernamentale pentru reducerea datoriilor.  Cum arata acestea si cât succes au avut, cititi mai jos:

Islanda

Islanda se afla în fata unui nou proces de reducere a datoriilor gospodariilor (aflate la 108% din PIB), în acest caz a celor rezultate din creditele ipotecare.

Mica tara nordica a trecut printr-o criza financiara de proportii în 2008, când statul a fost în pragul falimentului, bula imobiliara s-a spart si bancile au colapsat.

Actuala coalitie de guvernare din Islanda a câstigat alegerile generale de anul trecut cu promisiunea ca va reduce datoriile populatiei catre banci. La finele anului trecut, premierul Sigmundur Davíð Gunnlaugsson a facut public planul, sub titlul de „recordul mondial al scaderii datoriei private”.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie