Romania, pe locul 7 in UE in functie de povara fiscala pe forta de munca

 

Povara fiscala pe forta de munca în România ramâne printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana (UE), se arata în Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014-2016, publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP). Astfel, România se situeaza pe locul 7 în UE în functie de povara fiscala pe forta de munca, în 2014 valoarea acesteia urmând sa ajunga la 42,6% din costul total, se arata în document. Tara noastra urmeaza în acest clasament UE dupa Belgia (56%), Franta (50,2%), Germania (49,7%), Ungaria (49,4%), Austria (48,9%) si Italia (47,6%).

TaxeÎn anul 2012, povara fiscala totala (ponderea în costul fortei de munca a impozitului pe salariu si a contributiilor sociale) a fost de 44,5%, cu 0,3 puncte procentuale sub cea din 2011 si cu 3,5 puncte procentuale sub nivelul din 2001. În aceeasi perioada, contributiile sociale ale angajatorilor au reprezentat 21,9%, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul din 2011 si cu 8,9 puncte procentuale sub ponderea înregistrata în 2001. „În conditiile reducerii contributiilor de asigurari sociale la angajator cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie, povara fiscala se va reduce cu 1,6 puncte procentuale fata de 2013, urmând sa ajunga la 42,6% din costul fortei de munca”, se arata în Strategie.

De mentionat însa ca masura reducerii CAS, dorita în special de PNL, nu este înca batuta în cuie, urmând sa fie pusa în aplicare dupa discutii cu FMI, la urmatoarea vizita a Delegatiei Fondului la Bucuresti, si doar daca încasarile bugetare vor permite acest lucru.

Cererea interna, motorul cresterii economice

Potrivit Strategiei, având în vedere potentialul de crestere economica, pentru urmatoarii doi ani se estimeaza ca economia româneasca îsi va relua cresterea mai sustinuta, fiind posibila o crestere a Produsului Intern Brut (PIB), în medie, cu 2,6% anual, în special datorita activitatilor din industriile cu potential ridicat de export, precum si din sectorul constructiilor. Motorul acestei evolutii va fi cererea interna, cu o medie anuala estimata la 2,8%, în timp ce cheltuielile cu consumul privat se vor majora, în medie, cu ritmuri de 2%, se arata în Strategie. Nu în ultimul rând, documentul stipuleaza ca numarul mediu de salariati va creste în medie cu 1,4% anual, iar rata somajului se va diminua pâna la 4,5% în 2016.

Potrivit lui Cristian Socol, consilier al premierului, strategia reafirma angajamentul de reducere a impozitelor si taxelor pentru perioada 2014-2016, asumat de Guvernul Ponta. „Masurile de austeritate implementate în 2010 prin taieri de salarii, pensii si ajutoare sociale au redus potentialul economic al României, au distrus locuri de munca si au darâmat puterea de cumparare a populatiei. CAS la angajator va fi redusa cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014 si va fi aplicata deja scutirea de impozit privind profitul reinvestit. În plus, succesul proiectului-pilot de reducere a TVA la pâine va fi continuat si la alte alimente de baza”, sustine Socol, citat de Agerpres. El a precizat ca, pentru perioada 2015-2016, prioritatile Executivului vor fi reducerea TVA si aplicarea unui impozit diferentiat în 3 trepte, de 8%, 12% si 16%, de natura sa reduca povara fiscala pe munca, sa stimuleze consumul si sa contribuie la crearea de locuri de munca.

Pensia medie va trece de 200 de euro/luna

Pensia medie în România va depasi, în 2014, valoarea de 200 de euro, în timp ce câstigul salarial mediu net lunar se va situa la 1.676 lei, potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2014-2016. Totodata, pentru asigurarea protectiei sociale în cazul categoriilor defavorizate, se are în vedere indexarea pensiilor cu 3,75%, cresterea salariului minim cu 12,5%, dar si majorarea cu 4,5% a venitului minim garantat. Strategia mentioneaza ca majorarile salariale în sectorul bugetar vor fi directionate catre tinerii absolventi din Sanatate si Educatie care ramân în sistem (medici rezidenti, profesori debutanti în învatamântul preuniversitar, preparatori si lectori în învatamântul universitar). Marilena Dan, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie