Opt obstacole in calea maturizarii pietei de capital romanesti

 

Bursa a smuls o promisiune autoritatilor. Obstacolele în calea investitorilor prinse în sistemul de reglementare identificate de directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, în toamna anului trecut ar urma sa fie îndepartate cu sprijinul factorilor de decizie astfel încât piata de capital româneasca sa poata promova în categoria pietelor emergente. Primul-ministru Victor Ponta si-a oferit ieri „întreaga disponibilitate” pentru a primi propunerile Bursei, întarind ca va pastra în cadrul Guvernului însarcinarea pentru a se identifica si monitoriza pasii în îndepartarea celor opt bariere care stau în calea dezvoltarii pietei de capital incluse într-un raport prezentat ieri opiniei publice.

bursa urcare actiuniEliminarea reglementarilor inutile are ca obiectiv transformarea Bursei într-o institutie internationala, spune si guvernatorul Bancii Nationale a României, Mugur Isarescu. Din punct de vedere economic, necesitatea dezvoltarii pietei de capital este evidenta mai ales în contextul în care bancile au reticenta în reluarea creditarii. Totusi, seful bancii centrale identifica si capcane în urmarirea celor opt obiective, avertizând ca dupa ce nu s-a facut nimic timp de 20 de ani nu ar trebui sa le facem pe toate acum. El este favorabil unei evolutii rapide, care este de preferat unei revolutii.

Una dintre concluziile conferintei organizate ieri la Banca Nationala de Bursa, BNR si Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost aceea ca simpla înlaturare a obstacolelor de reglementare mentionate nu reprezinta o garantie în dezvoltarea pietei de capital românesti. Pentru aceasta ar fi nevoie de o schimbare de cultura la nivelul tuturor actorilor pietei care sa presupuna o transparenta si un comportament care sa refaca încredere. „Degeaba înlaturam opt bariere daca nu este încredere, daca investitorii cred ca în piata prevaleaza smecherii”, a declarat vicepresedintele ASF, Daniel Daianu.

Care sunt cele opt obstacole

Opt bariere stau în calea maturizarii pietei de capital românesti, spune un raport al Bursei prezentat factorilor de resort. Accesul dificil si lent la piata, procedurile lungi si dificile de conformare fiscala, dificultatea întelegerii drepturilor de guvernare corporativa recunoscute international, lipsa unei proceduri de plata a dividendelor catre investitori aliniata la standardele internationale, costul excesiv de mare al comisioanelor, neclaritatea privind aspectele fiscale aferente tranzactionarii pe piata de capital, procedurile complicate din piata primara, regimul de emisiune învechit al obligatiunilor constituie deopotriva frâne în atingerea statutului de piata emergenta.

Despre primele doua aspecte, Mugur Isarescu spune ca sunt „total pertinente”, dupa cum existenta costurilor excesive se arata ca o realitate. În ceea ce priveste punctele 3 si 4 (privind guvernanta corporativa si distribuirea dividendelor), trebuie o atentie mai mare, întrucât acestea presupun schimbarea mai multor legi.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie