Mediul de afaceri reactioneaza la taxa de protectie impusa de Guvern
Obligativitatea impusa tuturor firmelor de a realiza contra cost, prin intermediul unui evaluator de risc autorizat de Politia Româna, o analiza a riscului securitatii fizice pentru toate punctele de lucru pe care le detin, a stârnit ieri ample reactii în rândul reprezentantilor mediului de afaceri.
La unison, membrii asociatiilor patronale incrimineaza noua taxa – faptul ca fiecare reprezentant al unei societati comerciale va trebui sa plateasca evaluatorului de risc la securitatea fizica pentru analiza riscului efectuata asupra fiecarei filiale, sucursale din compania pe care o detine -, catalogata drept una de protectie platita evaluatorilor autorizati de Politie, o taxa împovaratoare pentru firmele mici si inutila pentru cele care nu lucreaza cu numerar sau cu bunuri si valori importante.
În plus, reprezentantii mediului de afaceri critica modalitatea de calcul folosita în grilele de evaluare aflate pe site-ul Politiei Române, subliniind ca se muta incapacitatea organelor de ordine publica de a asigura un climat de securitate bun ca sarcina administrativa si cost pentru societatile comerciale, iar criteriile de evaluare sunt introduse artificial.
Pe de alta parte, ocupatia de evaluator de risc la securitatea fizica, obtinuta deja de 188 de persoane care au promovat interviul organizat de Politia Româna, nu exista în „Clasificarea ocupatiilor din România”, dupa cum recunoaste chiar Inspectoratul General al Politiei Române.
Contactat telefonic, Aurel Roman, presedinte al filialei UGIR Cluj, a declarat pentru Curierul National ca nu este normal sa fie obligate toate societatile sa realizere analiza de risc cu un evaluator autorizat.
„În primul rând va fi imposibil ca 188 de evaluatori sa întocmeasca analize de risc pentru 470.000 de societati, pâna în iunie 2014. Aceasta cerere obligatorie a pietei va creste clar costul unei evaluari si va crea conditii optime, celor avizati, de specula si câstiguri importante în detrimentul calitatii evaluarii. Pentru societatile comerciale va fi înca o povara financiara impusa, uriasa pentru cele mici si care va obliga multe societati sa realizeze o analiza care nu le este necesara. O lege fondata în acest sens trebuie sa aiba la baza o analiza prin care sa se stabileasca profilul unei societati comerciale vulnerabile (dupa obiectul de activitate, cifra de afaceri, numarul de angajati etc.). Nu este normal sa fie obligate toate societatile sa realizeze analiza de risc la securitate fizica cu un evaluator autorizat. Asta suna din nou ca o taxa”, a spus Aurel Roman.
Agathon: Este o competitie nationala la inventat noi taxe
Dan Matei Agathon, vicepresedinte al Aliantei Confederatiilor Patronale din România (ACPR), s-a aratat surprins si revoltat fata de obligativitatea impusa firmelor de a realiza contra cost, prin intermediul evaluatorului de risc, o analiza a securitatii fizice a societatilor comerciale, precizând ca IMM-urile vor protesta fata de aceste masuri.
„Chelului tichie de margaritar îi trebuie. Este o competitie nationala la inventat noi taxe. În loc sa mergem pe scaderea taxelor pentru a ajuta mediul de afaceri, introducem o noua taxa de securitate. Daca tinem cont de faptul ca meseria de evaluator de risc la securitatea fizica nu exista, putem spune cu certitudine ca este o taxa de protectie impusa firmelor. Este un bir împovarator impus IMM-urilor, care poate duce la falimentul multora. Înteleg sa faci o evaluare la securitatea fizica pentru cei care lucreaza cu numerar, în locuri cu valori importante, în banci, în magazine de ceasuri elvetiene sau de bijuterii, dar nu la nea’ Ion dintr-un satuc uitat de lume, pentru ca el n-are de unde plati aceasta taxa de protectie. Întreprinderile mici si mijlocii vor protesta fata de aceste masuri”, a declarat pentru Curierul National Dan Matei Agathon, vicepresedintele ACPR.
Jianu: Orice noua obligatie impusa firmelor îngroapa mii de societati
La rândul sau, Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzatori din România (PTIR), a declarat pentru Curierul National ca „orice noua obligatie impusa firmelor îngroapa mii de societati”.
„Este absolut revoltator. Ne întoarcem la epoca Big-Brother. Cred ca ar trebui sa lasam fiecarui om de afaceri libertatea de a decide cum îsi asigura bunurile. Poate în aceasta noua inventie exista un scop ascuns. Poate ca autoritatile vor de fapt ca, prin intermediul evaluatorilor de risc, la securitatea fizica sa inventarieze bunurile detinute de mediul privat ca sa stie ce sa impoziteze. Astfel, statul ar detine controlul si ar putea urmari ce se întâmpla cu bunurile din mediul privat. Este revoltatoare aceasta obligativitate impusa tuturor firmelor de a cere evaluatorilor de risc sa le realizeze contra cost analiza de risc”, a declarat Jianu.
Evaluatorul de risc nu exista ca profesie
Ocupatia de evaluator de risc la securitatea fizica, obtinuta deja de 188 de persoane care au promovat interviul organizat de Politia Româna, nu exista în „Clasificarea ocupatiilor din România”, recunoaste Inspectoratul General al Politiei Române.
La solicitarea repetata a reprezentantilor mediului de afaceri, Politia Româna a informat ca „desi s-au facut demersuri pentru înscrierea ocupatiei evaluator de risc la securitatea fizica în COR (Clasificarea Ocupatiilor din România) dupa intrarea în vigoare a instructiunilor ministrului afacerilor interne nr. 9/20134 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizica a unitatilor ce fac obiectul Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, pâna la acest moment clasificarea respectiva nu a fost aprobata conform dispozitiilor legale incidente în materie”.
Citeste mai departe pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!