Holcim, Lafarge si Carpatcement ar putea pleca din Romania

 

Comisia Europeana urmeaza sa dea, luna aceasta, unda verde pentru calculul necesarului de certificate CO2 si pentru modul de alocare al acestora. De aceasta decizie depinde posibila mutare a fabricilor celor trei mari producatori de ciment: Holcim, Lafarge si Carpatcement.

Holcim, Lafarge si Carpatcement«Daca alocarea se va face gratuit, cum a fost în perioada 2008-2012 si cum s-a preconizat si pentru 2013-2020, atunci productia si costurile vor fi sub control si predictibile. În caz contrar, vom avea mari probleme. Certificatele CO2 sunt acum la valori foarte mici, dar daca toata lumea va avea nevoie de ele, valoarea lor va exploda imediat», a declarat Mihai Rohan, presedintele Patronatului din Industria Cimentului si Altor Produse Minerale pentru Constructii din România (CIROM).

Cresterea costurilor ar face nerentabila desfasurarea activitatii de productie pe teritoriul României si va face dezirabile tari din afara spatiului european precum Ucraina, Belarus sau Turcia – unde nu exista costuri suplimentare legate de emisiile de carbon. Pentru perioada 2013-2020 se avea în vedere implementarea unui sistem prin care numarul certificatelor alocate gratuit sa scada treptat.

„Pericolul e foarte mare pentru noi. România este prima granita a UE si vom fi primii expusi în calea importurilor, pentru ca acestea nu se vor îndrepta catre Germania sau Franta. Producatorii vor alege tarile care nu au probleme cu plata certificatelor CO2, cum sunt Turcia sau Ucraina. Aceasta problema afecteaza costurile tuturor producatorilor din România si vom asista clar la importuri masive de ciment, care vor napadi piata“, explica Rohan. Din ultimele informatii primite de  „cimentisti“, rezulta ca producatorii din România sunt, totusi, pe lista alocarilor gratuite de certificate. „Nu ne vor asigura toata productia, dar daca ne asigura 85%-90% din productie tot e bine. Mai poti cumpara restul de 10%, dar nu poti cumpara pentru toata productia. Pâna în 2012, alocarile au fost gratuite pentru întreaga productie. Daca ajungem în 2020 la 85% este bine“, spune presedintele CIROM.

Pretul certificatelor a scazut treptat, în ultimii ani, de la 20 de euro la 4-5 euro pe certificat. Din 2012, sistemul de alocare a acestora s-a schimbat. Numarul de credite se calculeaza exclusiv pe baza rezultatelor din anul anterior. În trecut, nivelul creditelor ajunsese sa se calculeze pe baza rezultatelor aferente unui vârf de productie, iar companiile primeau acelasi numar de credite, chiar daca productia scazuse. Drept urmare, s-a acumulat un surplus de certificate care a condus la scaderea drastica a pretului.

Presiune pe costuri

Industria cimentului s-a confruntat, anul trecut, cu o surpriza neasteptata. Consumul de ciment a scazut cu 5%-8%, comparativ cu 2012, în ciuda previziunilor de crestere înaintate de producatori chiar si la jumatatea anului. Rezultatele la noua luni indica un consum de 5,5 mil. tone. În ciuda faptului ca în 2013 au fost inaugurati 108 kilometri de autostrada, un rezultat bun, comparativ cu anii anteriori, chiar daca mult sub nivelul de 230 km promis de autoritati, producatorii de ciment nu au profitat foarte mult de pe urma acestor proiecte, deoarece majoritatea santierelor se aflau în etapa finala, când consumul de ciment este redus. Pe lânga aceste probleme, tot de anul trecut, producatorii din industrie au fost loviti de o noua taxa de 0,5%, aplicata veniturilor obtinute din exploatarea si extractia resurselor minerale. Taxa este în vigoare pâna în decembrie 2014.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie