Falimentul societatii Astra Asigurari cerut de un service auto din Timisoara

 

Societatea Astra Asigurari ar putea intra in faliment, dupa ce un service auto din Timisoara a depus o cerere in acest sens la Autoritatea de Supraveghere Financiara, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente remis redactiei noastre. Service-ul auto acuza compania de asigurari ca nu a platit in termen legal reparatiile autovehiculelor si ca a cumulat datorii de peste 65.000 lei.

astra asigurariService-ul auto Paint System Service SRL din Timisoara a depus recent o cerere de deschidere a falimentului companiei de asigurari Astra, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) remis redactiei noastre.

Potrivit documentului de presa, service-ul a decis sa ceara falimentul Astra Asigurari pentru neplata reparatiilor in termenul legal si cumularea unei datorii de aproape 65.643 de lei.

Suma pe care Astra Asigurari o datoreaza service-ului, 65.643 de lei, reprezinta valoarea cumulata a dosarelor de dauna scadente si neachitate din iulie 2013. „Pentru societatea noastra, este o suma importanta care pune in pericol continuarea activitatii”, subliniaza Mihai Rozsa, directorul general al service-ului auto, adaugand ca a invitat deja reprezentantii Astra Asigurari la mediere, insa acestia nu s-au prezentat la intalnire.

„Cele mai multe dosare de dauna au fost achitate partial de catre Astra Asigurari, conform propriilor evaluari, fara  a tine cont de costurile reale ale reparatiilor si incalcand astfel prevederile Art. 50 din Ordinul CSA Nr.14/2011, prin care firma de asigurari este obligata la despagubirea intregului prejudiciu”, a mai spus Rozsa.

Concret, art. 50 din actul normativ mentionat stabileste, la alineatul 3, urmatoarele: „cuantumul pagubei la vehicule este egal cu costul reparatiilor partilor componente sau ale pieselor avariate ori cu costul de inlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum si cele de demontare si montare aferente reparatiilor si inlocuirilor necesare ca urmare a pagubelor produse prin respectivul accident de vehicul, stabilite la preturile practicate de unitatile de specialitate, la care se adauga cheltuielile cu transportul vehiculului, precum si cele efectuate pentru limitarea pagubelor, dovedite cu documente justificative, in conformitate cu  art. 55”.

Acelasi articol prevede ca prin unitati de specialitate se intelege persoanele juridice legal autorizate, care au in obiectul lor de activitate comercializarea de vehicule, parti componente, piese inlocuitoare si materiale pentru acestea, cu exceptia celor in regim de consignatie, si/sau executarea de lucrari de intretinere si reparatie la vehicule.

Potrivit comunicatului ASSAI, Autoritatea de Supraveghere Financiara a refuzat, intr-o prima faza, inregistrarea cererii de faliment a societatii Astra depusa in data de 12 februarie 2014,  unde au fost inregistrate alte documente similare in luna decembrie a anului trecut.

„In cele din urma, insa, Cererea de faliment a firmei Astra a fost inregistrata la sediul central al ASF”, precizeaza Cristian Muntean, Director ASSAI.

Muntean a punctat, de asemenea, ca sunt tot mai putine firmele de asigurari care isi mai respecta obligatiile de despagubire in Romania, asadar asiguratii ar trebui sa fie atenti cand isi cumpara o polita de asigurare. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie