Contributia de asigurari sociale. Poate fi platita retroactiv?

 

Daca într-o anumita perioada de timp o persoana nu s-a aflat într-o situatie prevazuta de lege pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de stat, plata retroactiva a acesteia NU este posibila.

pensii mariPotrivit informatiilor puse la dispozitie de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), plata retroactiva a contributiei de asigurari sociale de stat NU are niciun temei legal.

În schimb, orice persoana care vrea sa-si completeze venitul asigurat are posibilitatea legala de a se asigura în sistemul public de pensii pe baza unui contract de asigurare sociala.

Contractul se încheie – în forma scrisa – între persoana interesata (sau tutorele, curatorul, mandatarul acesteia) si casa teritoriala de pensii competenta, iar acesta produce efecte începând cu data la care este înregistrat la casa de pensii.

Prevederile referitoare la acest aspect pot fi gasite în alineatul 2 al articolului 6 si în articolul 12 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (cu modificarile si completarile ulterioare). Alexandru Boiciuc, legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie