Comisarul european pentru justitie la reuniunea Comitetului Regiunilor: Libertatea de circulatie, un drept fundamental al UE

 

Libertatea de circulatie a cetatenilor europeni este un drept fundamental al Uniunii Europene care trebuie pastrat si care reprezinta o sansa de dezvoltare a acestei piete, a declarat marti comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, la reuniunea Comitetului Regiunilor care s-a desfasurat la Bruxelles având ca tema abordarea politicii locale privind libera circulatie si incluziunea în UE.

Viviane Reding„Noi cu totii venim din tarile membre si cu totii ne-am angajat, am semnat tratatele europene care au fost ratificate de parlamentele noastre. Spatiul nostru comun este un spatiu de libertate si avem aici libertatea de circulatie pentru capital, pentru bunuri, servicii si pentru oameni si aceste libertati sunt mâna în mâna, nu le poti disocia”, a subliniat oficialul european.

Potrivit acesteia, din interventiile participantilor a reiesit între altele ca nu exista o singura dimensiune prin care sa poata fi privita libertatea de miscare.

„Important este sa mentinem aceste valori si modul în care functionam cu totii împreuna. Avem o problema, ne asezam la masa discutiilor si o rezolvam. (…) Ce poate face Comisia Europeana pentru a va ajuta pe dvs. în rolul dvs la nivel local? Ce putem face împreuna pentru a pastra aceasta libertate pretioasa – libertatea de circulatie? Stim ca legislatia europeana, regulile europene par destul de abstracte si chiar sunt. Si acesta este motivul pentru care cetatenii europeni de multe ori nici nu înteleg ce vrem noi. Daca vorbim în limbaj european standard, de fapt nu ne întelege nimeni. De aceea e important ca dvs sa faceti aceasta traducere, sa explicati ce este important pentru cetatenii nostri”, le-a spus Viviane Reding celor aproximativ o suta de reprezentanti ai autoritatilor locale din tarile membre UE.

Ea a atras atentia în context ca trebuie evitate acele discursuri prea simple, cu o dimensiune nationalista.

Viviane Reding a povestit apoi ca a participat luni la un dialog al cetatenilor din Londra.

„Le-am explicat oamenilor de acolo ca nu a fost niciun tsunami si daca ne uitam putin la rata de angajare din diferitele parti ale societatii britanice, observam ca, dintre cetatenii europeni, 77 la suta sunt angajati pe teritoriul britanic si 72 este procentul în rândul britanicilor. Pentru cetatenii terti, din afara UE, procentul este de 60 % din cei care lucreaza la nivel local. (…) Le-am oferit niste cifre interesante prietenilor din Regatul Unit. I-am întrebat: Stiti care este cel mai mare ‘exportator’ de cetateni europeni? Nu România. De fapt, 2,2 milioane de cetateni britanici lucreaza sau traiesc în alte tari membre. Adica ei sunt cei care furnizeaza cei mai multi migranti, Regatul Unit. Migratia cetatenilor europeni este o situatie în care cu totii avem de câstigat”, a completat comisarul european, care a pledat apoi pentru evitarea abuzurilor care distrug „aceasta libertate frumoasa în spiritul cetatenilor”.

Una dintre problemele ridicate de Viviane Reding s-a referit la saracia lucie care îi determina pe multi oameni sa nu mai îndure situatia crunta din tara de origine.

În opinia vorbitoarei, aceasta problema majora poate fi rezolvata doar prin cooperarea la nivelurile european, national si, evident, local, dimensiuni care trebuie sa „mearga mâna în mâna”.

„Prin actiunea noastra trebuie sa garantam libera circulatie si faptul ca problema saraciei va fi mereu combatuta prin mijloace locale, motiv pentru care s-a organizat aceasta conferinta si cred ca a fost un motiv întemeiat. (…) Ar fi complet gresit sa încercam sa rezolvam problema saraciei doar în orasul de destinatie si sa nu încercam sa rezolvam mai întâi în orasul de origine. Este foarte important sa facem aceste în paralel. E foarte important sa cunoastem toate proiectele care pot fi realizate într-o parte a Europei, dar si în cealalta parte a Europei, tocmai pentru a rezolva problemele. Stiti ca în perioada 2014 – 2020 fondul social european se ridica la 80 de miliarde de euro pentru investitii în programe de reducere a saraciei. Înainte, procentul era de 15 % , acum a crescut la 20 %. Si o conditie în acest domeniu este daca aveti un plan de actiune pentru comunitatea roma”, le-a spus Viviane Reding autoritatilor locale europene.

În ceea ce priveste problema banilor europeni, comisarul considera ca trebuie ca acestia sa soseasca atunci când este nevoie de ei.

În context, Viviane Reding a aratat ca exista o problema cu rata de absorbtie, apreciind însa ca aceasta s-a îmbunatatit pentru România si Bulgaria. Ea a spus ca Uniunea îsi trimite expertii în statele membre unde exista probleme de absorbtie, pentru a le ajuta sa elaboreze programe, sa le finanteze si sa determine ca rezultatele proiectelor sa fie unele de durata.

O alta problema ridicata în cadrul reuniunii s-a referit la directiva privind lucratorii detasati.

„Da, lucratorul care vine din România în Germania trebuie sa primeasca de la întreprinderea germana acelasi salariu ca si un lucrator german. Diferenta care apare este legata de contributiile la asigurarile sociale, pentru ca asta a sustinut Franta pe vremuri, si acestea trebuie sa fie platite si apoi asigurate în statul de origine. Dar acum avem o noua directiva care ne arata ca statele în care se presteaza serviciile, munca, trebuie sa efectueze controale stricte. Numai ca asta nu se întâmpla, nimeni nu controleaza ce se întâmpla, asa ca poate ar trebui sa investim mai mult în controale, pentru ca altfel nu avem cum sa împiedicam discriminarea între cetatenii europeni”, a subliniat vicepresedintele CE.(Trimis special: Catalina Matei, editor: Mariana Ionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie