ANAF intentioneaza sa schimbe modul de transmisie a notificarilor: SMS in loc de aviz prin posta

 

Schimbari importante la Fisc. „Pe viitor, persoanele fizice vor putea fi notificate prin SMS, în locul variantei trimiterii unii aviz prin posta”, au explicat pentru gândul surse din ANAF. Este vorba despre contribuabilii care si-au precizat numarul de telefon în formularele depuse la ANAF.

sms Fiscul intentioneaza sa trimita românilor SMS-uri cu notificari si va oferi aplicatii pentru smartphone-uri, astfel încât contribuabilii sa aiba acces cât mai usor la informatii legate de plata taxelor la stat.

Notificarile se pot referi la emiterea deciziei de impunere, obligatia unei plati – care poate fi insotita si de somatie cu titlu executoriu – sau la nedepunerea unei declaratii fiscale.

Acestea sunt doar câteva dintre planurile prin care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) îsi propune, pâna în 2017, cresterea pâna la 92% a proportiei contribuabililor care îsi declara singuri toate veniturile obtinute si prin care gradul de conformare voluntara la plata va ajunge la 85%, potrivit unor informatii primite de gândul de la ANAF.

„Pe viitor, persoanele fizice vor putea fi notificate prin SMS, în locul variantei trimiterii unii aviz prin posta”, au explicat pentru gândul surse din ANAF. Desigur, este vorba despre contribuabilii care si-au precizat numarul de telefon în formularele depuse la ANAF.

Tot pentru a creste nivelul încasarilor, ANAF va continua sa simplifice declaratiile fiscale, anuntând „reproiectarea formularelor de declaratii fiscale în vederea facilitarii completarii acestora de catre contribuabili”, dar si „crearea conditiilor tehnice si procedurale pentru plata obligatiilor fiscale prin toate instrumentele bancare”.

Pe de alta parte, din primavara anului trecut, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a lansat serviciul pentru contribuabili „Acces date prin SMS”. Concret, oricine poate trimite un SMS la numarul 1300 care sa contina codul de identificare fiscala al unei firme. El va primi un raspuns, tot prin SMS, cu mai multe date despre firma respectiva.

Datele primite se refera la înregistrarea sau neînregistrarea pentru plata TVA, starea de inactivitate fiscala, daca aplica sistemul de TVA la încasare sau nu.
Serviciul “Acces date prin SMS” este disponibil deocamdata în retelele de telefonie mobila Orange si Vodafone.

Costul unui SMS este perceput de operatorul de telefonie mobila. Serviciul „Acces date prin SMS” a fost dezvoltat de catre ANAF cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS). Loredana Voiculescu, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie