Amendamentele propuse de presedintele Traian Basescu la legea terenurilor agricole au fost adoptate de Senat

 

Plenul Senatului a adoptat, marti, o serie de observatii ale presedintelui Traian Basescu la Legea terenurilor agricole, între care desfiintarea autoritatii care reglementa piata funciara, dar si instituirea dreptului de preemtiune în numele statului.

Senatul RomanieiSenatorii au adoptat, cu 104 voturi „pentru”, 13 voturi „împotriva” si 15 abtineri, raportul Comisiei de agricultura prin care a fost amendat proiectul de lege initial propus de Guvern. Actul normativ urmeaza sa intre în dezbaterea Camerei Deputatilor în calitate de for decizional.

La dezbaterile din plenul Senatului, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Valentin Soneriu a precizat ca Guvernul sustine varianta amendata a proiectului de act normativ.

El a mentionat ca a fost necesara redenumirea titlului legii initiale, precum si renuntarea la înfiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, prin reorganizarea ADS. Soneriu a mai precizat ca în proiectul de lege amendat se mentioneaza expres faptul ca exercitarea dreptului de preemtiune se face în numele statului.

„S-a instituit o procedura de verificare si de exercitare a dreptului de preemtiune clara si detaliata si s-a avut în vedere în special evitarea prelungirii termenului în care preemtorul anunta acceptarea ofertei”, a mai precizat Soneriu.

Senator UDMR Tanczos Barna a sustinut ca liberalizarea totala a pietei funciare ar fi o greseala în acest moment pentru cetatenii români, care au nevoie de o protectie din partea statului. Pe de alta parte, el a atras atentia ca legea instituie un mecanism complicat, care va fi greu de înteles de fermierii români.

„Asa cum a trecut de comisie aceasta lege, presupune o procedura aproape imposibil de înteles pentru fermieri, pentru taranul simplu care trebuia sa vânda pamânt. În momentul în care vine sa-si înregistreze oferta de vânzare trebuie sa vina cu lista preemtorilor, deci ar trebui sa-i stie el pe toti coproprietarii, pe toti vecinii din tarlaua respectiva ca sa completeze o lista care este imposibil de completat pentru un fermier”, a mai spus senatorul UDMR.

Unul dintre amendamentele la actul normativ prevede ca „cetatenii si persoanele juridice apartinând unui stat membru al Uniunii Europene sau statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European pot achizitiona teren agricol în România în conditii de reciprocitate”. De asemenea, dreptul de preemtiune pentru cumpararea terenului are valabilitate de 30 de zile.

Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, recent, reexaminarea Legii care reglementeaza cumpararea de terenuri de catre cetatenii europeni.

Presedintele mentiona în cerere faptul ca articolul. 2 alineat (2) stabileste ca „prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor români, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)…” si „persoanelor juridice având nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)”.

„Aceasta reglementare nu este clara, întrucât trebuie prevazut expres daca legea se aplica si persoanelor juridice având nationalitatea româna sau numai persoanelor juridice având nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decât cele române”, se preciza în cerere, adaugându-se ca aceasta mentiune „este utila deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil si previzibil”.

Ulterior, presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului o completare la cererea de reexaminare a legii privind terenurile, mentionând ca cetatenii si persoanele juridice din UE ar trebui sa poata cumpara terenuri extravilane în aceleasi conditii în care românii pot cumpara terenuri în statele UE.

Potrivit presedintelui, instituirea unei asemenea reglementari nu este de natura sa creeze o restrictie în privinta achizitionarii de terenuri agricole în România de catre cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene ori de catre persoanele juridice având nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, ci urmareste sa ofere conditii legale similare în cadrul sistemul legislativ european.

Conform Tratatului de aderare la UE, România s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel încât cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie