Acord cu FMI suspendat si bani mai putini de la Comisia Europeana daca presedintele Traian Basescu nu semneaza scrisoarea de intentie cu FMI

 

Daca presedintele Traian Basescu nu va aviza nici de aceasta data scrisoarea de intentie cu FMI, acordul ar putea fi suspendat, iar Comisia Europeana ar putea reduce la 85% cofinantarile acordate României, fata de nivelul actual de 95%.

Andrea Schaechter, noul sef al misiunii FMI în RomâniaDatorita faptului ca avem în derulare un acord cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana ne acorda o facilitate speciala, numita „top-up“, prin care Guvernul român participa doar cu 5% la cofinantarea fondurilor structurale si restul de 95% este asigurat de Bruxelles.

O eventuala suspendare a acordului cu FMI ne-ar lasa fara aceasta facilitate si Comisia Europeana ne-ar mai asigura o cofinantare de doar 85%.

Dupa controversele legate de acciza suplimentara, care au pus sub semnul întrebarii aprobarea de catre presedintele Traian Basescu a scrisorii de intentie cu FMI, premierul Victor Ponta a revenit zilele trecute si a anuntat ca presedintele i-a spus din nou ca nu va mandata scrisoarea.

Daca într-adevar asa stau lucrurile, atunci la întrunirea din martie a boardului FMI va lipsi din nou documentatia privind România, astfel ca acordul se suspenda si, ca prim efect, riscam sa pierdem facilitatea „top-up“ de la Comisia Europeana.

„Este foarte probabil sa nu mai avem acord“

Ioana Petrescu, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme de fiscalitate, care a participat la toate întâlnirile Executivului cu delegatia finantatorilor internationali, a declarat ieri, pentru „Adevarul“, ca printre primele efecte ale nesemnarii memorandumului FMI de catre presedintele Traian Basescu se numara suspendarea facilitatii „top-up“.

„În momentul de fata, avem acord cu FMI, dar daca nici în martie nu intra în board scrisoarea de intentie, este foarte probabil sa nu mai avem acord si, implicit, facilitatea de top-up de 10% sa fie anulata“, a explicat Ioana Petrescu.

Ea a adaugat ca, desi România nu trage bani din transele puse de FMI la dispozitia României prin actuala întelegere, acordul transmite semnale pozitive pe pietele externe, ceea ce permite Ministerului Finantelor sa se împrumute la costuri reduse.

Ponta: „Ne tinem de toate obligatiile“

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a avut, joi seara, o discutie telefonica cu presedintele Traian Basescu, în care seful statului i-a comunicat ca nu doreste, în continuare, sa semneze acordul cu FMI, astfel ca acest acord nu este, operational, în vigoare, dar România îsi va îndeplini angajamentele.

Premierul a precizat ca presedintele i-a comunicat, fara sa-i dea detalii, ca nu vrea sa semneze întelegerea cu FMI, astfel ca acordul cu FMI este „oarecum, într-o situatie de suspendare“.

„Mi-a spus ca nu vrea sa semneze. Joi seara am discutat, am vorbit la telefon. Nu mi-a dat detalii. Se întâmpla doua lucruri: operational, nu avem acord în vigoare, însa, în realitate, ne tinem de toate obligatiile pe care ni le-am asumat legate de deficitul bugetar, de arierate, absolut tot ce am discutat. Deci, noi aplicam acordul chiar daca, vorbind birocratic, este într-o situatie oarecum de suspendare. Nu se poate intra în board fara semnatura presedintelui“, a explicat Ponta.

El a precizat din nou ca acciza suplimentara de 7 eurocenti va fi introdusa la carburanti din aprilie.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca asteapta de la Guvern „proiectul de acord cu FMI“ pentru a-l discuta. Întrebat de jurnalisti cum ramâne cu acordul cu FMI, Traian Basescu a spus ca asteapta sa primeasca proiectul. Dan Straut,  Adina Vlad, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie