UNBR a retras proiectul de crestere a amenzilor pentru avocati

 

Uniunea Nationala a Avocatilor din Romania (UNBR) a publicat, in ianuarie, spre dezbatere un proiect de lege pentru modificarea legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, prin care dorea sa majoreze de 10 ori valoarea amenzilor aplicate avocatilor si sa schimbe regulile in ceea ce priveste raspunderea disciplinara. Recent, UNBR a retras de la dezbatere propunerile de modificare a legii, conform unui anunt de pe site-ul Uniunii. Decizia de a retrage documentul a fost confirmata astazi pentru publicatia noastra.

uniunea nationala a barourilor din romania UNBRPotrivit unui anunt de pe site-ul UNBR, publicat pe 5 februarie, s-a transmis membrilor Consiliului UNBR decizia Comisiei Permanente de a nu se inainta Consiliului spre dezbatere propunerile de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Inainte de luarea acestei decizii, aceste propuneri au fost transmise, spre dezbatere, Corpului profesional al avocatilor.

In plus, nu au fost inaintate spre dezbatere Consiliului UNBR nici masurile solicitate de Comisia Permanenta pentru finalizarea lucrarilor privitoare la completarea legislatiei profesiei de avocat, in partea relativa la protectia profesiei de avocat si a avocatului, prin mijloace de drept penal, potrivit Hotararii Consiliului UNBR nr. 885 din 14 decembrie 2013, se mai scrie in anuntul UNBR.

Constantin Parascho, secretarul general al UNBR, a confirmat, astazi, pentru publicatia noastra ca, in conditiile in care s-a luat aceasta decizie, propunerile de modificare a Legii 51/1995 au fost retrase de la dezbatere. In acest conditii, s-a stopat procesul legislativ prin care aceste propuneri urmau sa fie adoptate.

Pe de alta parte, conform unor surse din mediul juridic, aceste propuneri de modificare a Legii 51/1995 au fost retrase de la dezbatere doar momentan, la varful UNBR existand intentia de a relua dezbaterea asupra lor.

Proiectul de lege prevedea cresterea de 10 ori a amenzilor pentru avocati

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea Legii 51/1995, realizat de UNBR, in cazul unei sanctiuni disciplinare, avocatii ar fi putut primi amenzi de 10 ori mai mari decat in prezent, respectiv intre 500 si 5000 de lei fata de 50 – 500 de lei.

Limitele amenzii disciplinare se actualizeaza periodic de catre Consiliul UNBR, in functie de rata inflatiei, se mentioneaza in Legea 51/1995.

Amenzile trebuie platite in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii disciplinare, conform Legii 51/1995. In plus, neachitarea in acest termen atrage suspendarea de drept din exercitiul profesiei, pana la achitarea sumei.

Potrivit Legii 51/1995, pe langa amenda, sanctiunile disciplinare sunt:

  • mustrarea;
  • avertismentul;
  • interdictia de a exercita profesia pe o perioada de la o luna la un an;
  • excluderea din profesie.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie