Legea falimentului personal se intoarce la Comisia juridica
Proiectul de lege privind insolventa persoanelor si falimentul personal a fost amânat astazi de la vot în plenul Camerei Deputatilor. Acesta se întoarce la Comisia juridica, unde trebuie realizat un raport. Camera Deputatilor care este camera decizionala, dupa ce actul normativ a fost deja adoptat de catre Senat în anul 2010.
Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, a declarat, pentru „Adevarul”, ca proiectul ar putea fi adoptat în trei saptamâni-o luna, deoarece un grup de lucru din aceasta comisie trebuie sa realizeze un raport în privinta proiectului. „Sunt mai multe proiecte care se vor contopi”, a afirmat Ciuca.
Acest act normativ are o istorie sinuoasa, dupa ce Guvernul Boc a transmis în 2010 ca nu sprijina acest act, în timp ce ultimul raport dateaza de din 2012, de pe vremea Cabinetului Ponta I, când ministru pentru relatia cu Parlamentul era Dan Sova. Nici atunci autoritatile nu au sustinut acest proiect.
De altfel, nici Banca Nationala a României (BNR) si nici Fondul Monetar International (FMI) nu sustin acest proiect initiat de catre Iulian Urban, deoarece ar afecta disciplina platilor în economie, în special în privinta creditelor.
Într-o economie de piata companiile pot da faliment, însa, în România populatia nu beneficiaza de acest drept, desi posibilitatea exista în mai multe state occidentale, precum Marea Britanie, SUA, Franta, Germania sau Japonia. De asemenea, inclusiv o serie de state din fostul bloc comunist au legiferat aceasta posibilitate, respectiv, Polonia, Cehia sau Ungaria.
Ce propune proiectul
Insolventa personala poate fi deschisa la cererea debitorului, care, odata cu cererea, recunoaste cu buna-credinta ca se afla în stare de insolventa, sau la cererea creditorului care are de recuperat o suma de bani, potrivit formei adoptate în Senat. Creditorul trebuie sa aduca înscrisuri ca debitorul se afla în stare de insolventa si ca, într-o perioada de de maxim 30 de zile de la data exigibilitatii creantei a încercat reglementarea amiabila sau executarea silita, dar aceste demersuri au ramas fara rezultat. Cererea debitorului trebuie sa fie solutionata într-o perioada de 5 zile de la înregistrare si poate fi solutionata si fara citarea partilor daca în termen de 3 zile de la înregistrare nu exista cereri de interventie. Daca se aplica citarea, atunci termenul de citare este prescurtat la 48 de ore. Termenul de recurs este la 10 zile de la pronuntare.
Citeste mai departe pe adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!