Invitatia la mediere. Ce este si in ce consta?

 

Demararea procedurilor de mediere se face in baza unei solicitari de mediere din partea unei parti din conflict. Solicitarea poate fi scrisa sau verbala, intentia solicitantului medierii fiind necesara declansarii procedurilor de catre mediator.

mediere in romaniaIn general partea care demareaza procedurile medierii – deschide medierea – este partea cea mai deschisa catre o solutie, mai mult sau mai greu amiabila.

Deschiderea medierii se face prin solicitarea de mediere. Solicitarea de mediere se face in mod benevol de partile din toate conflictele unde medierea este posibila si la indemana (partile pot dispune neconditionat de drepturile/bunurile lor si isi doresc reciproc acest lucru insa trebuie stabilite mijloacele si modul). Deasemeni solicitarea de mediere se face de partea din conflict care vrea sa initieze un proces in instanta (cf art 2 coroborat cu art 60 indice 1 din Legea Medierii). In aceste cazuri solicitarea de mediere este facuta mediatorului de catre eventualul reclamant in vederea medierii eventualului litigiu cu eventualul parat. Folosesc cuvantul “eventual” deoarece in urma solicitarii facute mediatorului in aceste circumstante deseori medierea care parea imposibila, se termina cu un dialog constructiv si de cele mai multe ori cu solutii la conflictul dat, astfel conflictul se stinge, si termeni procesuali civili precum reclamant, parat, litigiu, nu mai isi gasesc utilizarea.

Dar totusi ce inseamna solicitarea de mediere? Ce solicita partea care vine in prima etapa la mediator?

In primul rand solicita detalii despre mediere. Ce inseamna medierea, care sunt procedurile, rolul meu de mediator, si ce implicatii pot avea cele discutate si agreate in mediere. Conform legii, persoana solicitanta are 2 alternative: sa mandateze mediatorul pentru determinarea medierii problemei, ori sa depuna singura diligentele pentru invitarea si convenirea cu partea din conflict a unei date si ore pentru sedinta preliminara medierii de fond(sedinta de informare). Aceast obligatie este prevazuta la art 2 din Legea Medierii.

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie