ArcelorMittal atrage atentia asupra costurilor mari pe care la are cu energia
Chiar si dupa cinci ani consecutivi de pierderi, Bruno Ribo, CEO al ArcelorMittal Galati, este sigur ca grupul siderurgic nu va opri productia la Galati, dar atrage atentia asupra costurilor mari pe care la are cu energia.
Combinatul siderurgic de la Galati a terminat si anul 2013 cu pierderi, care, chiar daca sunt la jumatate fata de anul precedent, se ridica la circa 115 milioane de lei. Situatia unitatii de la Galati nu este singulara: divizia Flat Carbon Europe a grupului ArcelorMittal, din care face parte si combinatul din România, a raportat, pentru ultimul trimestru al anului o pierdere operationala de 366 milioane de euro. Dincolo de piata dificila a otelului, care ar putea totusi cunoaste o usoara crestere în acest an, de vina sunt si preturile la energie, mai precis a taxelor. Ce spune Bruno Ribo, CEO al ArcelorMittal Galati, despre pierderi, preturi, sprijinul Guvernului, intentiile pentru acest an, într-un interviu acordat ECONOMICA.NET.
Ati declarat ca si în 2013 combinatul va avea pierderi. Cât de mari sunt comparativ cu 2012?
În ciuda eforturilor noastre constante de a readuce pe profit ArcelorMittal Galati, am înregistrat pierderi financiare în ultimii cinci ani, consecutiv. Pentru a schimba aceasta situatie, am investit, am transformat combinatul, axându-ne pe activitatile de baza, am reorganizat activitatea si am actionat la toate nivelurile posibile pentru a reduce si a elimina pierderile. Pierderile au fost înjumatatite comparativ cu 2012, dar nu le-am eliminat.
Unul dintre motive este situatia dificila de pe piata, în special în a doua jumatate a anului trecut. Alt motiv este recenta evolutie a preturilor la energie în România. De doi ani ne confruntam cu o crestere exploziva a eco-taxelor, adaugate peste pretul electricitatii. Acest fapt a creat o distorsiune enorma în piata de energie, care a afectat direct competitivitatea industriei noastre în regiunea Marii Negre. De asemenea, suntem extrem de îngrijorati privind deciziile de liberalizare a pretului gazului, printr-un calendar nerealist: o crestere de 146% pentru pretul gazului din productia interna, în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 octombrie 2014.
Citeste mai departe pe economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!