Ancheta parlamentara pe tema creditului obtinut de Ioana Basescu de la CEC Bank s-a incheiat fara demiteri

 

La aproape trei luni de la declansarea scandalului si dupa avalansa de declaratii care de care mai razboinice, ancheta parlamentara pe tema creditului obtinut de Ioana Basescu de la CEC Bank s-a încheiat. În liniste, fara ca raportul sa fie votat în plen si fara sa se mai vorbeasca de demiteri.

cec bankConducerea Senatului a decis ieri doar sa ia act de raportul întocmit de comisia care a anchetat activitatea CEC. Raportul nu va fi prezentat public si nici votat în plen, ci doar trimis „spre informare“ institutiilor vizate (CEC Bank, BNR si Ministerului Finantelor). În acest fel se închide, cu extrema discretie, înca unul din fronturile deschise de liderii USL în razboiul cu presedintele Traian Basescu.

Scandalul creditului de un milion de euro

Când s-a aflat ca Ioana Basescu, fiica cea mare a sefului statului, a obtinut un împrumut de la CEC de 4,6 milioane lei pentru a achizitiona 290 de hectare de teren agricol în comuna Nana din Calarasi, premierul Victor Ponta s-a grabit sa vorbeasca despre o „afacere dubioasa“, despre schimbarea conducerii CEC si despre cum va lamuri comisia parlamentara ce „avantaje“ au fost acordate sefului statului de o banca de stat. „Domnul Traian Basescu este în unul din cele mai proaste momente ale vietii sale, povestea asta cu fata este o mlastina din care nu va mai iesi“, declara premierul Ponta, pe 18 noiembrie 2013, la postul tv al deputatului PSD Sebastian Ghita. Simultan, o serie de lideri PSD, dar si purtatorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, explicau cu amabilitate cât de multe semne de întrebare exista în povestea respectiva. „Întrebarea pe care trebuie sa ne-o punem toti, ca actionari la aceasta banca, este daca au fost respectate, daca au fost facute toate diligentele ca acest credit sa nu fie suportat pâna la urma din bani publici“, spunea, de pilda, Palada, în timp ce liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, sugera ca ar exista si alte probleme în activitatea CEC. Evident, toate aceste semne de întrebare ramân acum în aer.

Dupa audieri si analizarea documentelor, membrii subcomisiei de ancheta au anuntat întocmirea unui raport în 18 decembrie. Dupa care au început sa se încurce în declaratii: ba ca raportul contine informatii confidentiale, ba ca nu contine. Oricum, concluzia a fost clara, dupa cum a enuntat-o chiar presedintele Comisiei de buget din Senat, Cosmin Nicula (PSD): „Acel contract a fost luat în conditii de respectare a procedurilor bancare, discutiile politice pot duce în directia de moralitate“. La rândul sau, senatorul PSD Viorel Arcas declara ca „nu este vorba de un credit preferential, poate personalizat“.

Recomandari pentru CEC

Daca de schimbarea conducerii CEC nu s-a mai vorbit (ba chiar între timp s-a decis schimbarea lui Daniel Chitoiu din fruntea Ministerului de Finante, minister care patroneaza CEC), institutia bancara se va alege de pe urma scandalului doar cu niste recomandari. Nu se stie exact cum le-au formulat alesii, dar se stie ca vizeaza crearea unei „platforme suficient de puternice, în asa fel încât CEC sa devina acel instrument de finantare care lipseste cu desavârsire astazi, în finantarea IMM-urilor, a agriculturii“ (dupa cum explica senatorul PNL Akos Mora). Potrivit acestuia, raportul comisiei ar mai recomanda majorarea capitalului CEC si îmbunatatirea sistemului informatic al CEC. Andreea Nicolae, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie